Politicienii constănțeni vor ca primarii să fie aleși din primul tur

364
Politicienii constănțeni vor ca primarii să fie aleși din primul tur - 0498a22b5168fd1604c88a1fc8f3d151.jpg
Mai mulți parlamentari PDL și PSD au depus o inițiativă legislativă prin care se modifică Legea privind alegerile locale în sensul instituirii unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor, urmând a fi declarat ales cel care a obținut cele mai multe voturi.
Propunerea legislativă este semnată de 38 de parlamentari PDL, 20 de parlamentari PSD, un parlamentar al PNL și aleși din partea minorităților naționale.
Propunerea legislativă menționează că este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin. În caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul
tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație.
Prima cameră sesizată este Senatul, în timp ce decizia finală în acest caz va fi luată de către Camera Deputaților.

"Doar candidații slabi s-ar teme"
Vizavi de această situație, mai mulți liberali au spus că, din punctul lor de vedere, în cazul unui singur tur de scrutin, primarul în funcție este mai avantajat. Lucrurile se pare că nu stau tocmai așa, pentru că există și voci care susțin contrariul.
Primar cu ștate vechi la conducerea Primăriei Mangalia, Zanfir Iorguș, actualmente deputat în Parlamentul Româ-niei, spune că este adeptul unui singur tur de scrutin.
La alegerile locale din 2008, Iorguș a ieșit învingător în primul tur cu 26,45% fiind urmat de Claudiu Tusac cu 21,23%. El a pierdut, însă, în turul doi unde a obținut un procentaj de 47,97 iar Tusac a obținut 52,02.
"Eu cred că este o măsură bună ca primarul să fie ales din primul tur de scrutin. Astfel, se reduc cheltuielile, dar și aranjamentele politice care se fac în turul doi", a precizat Iorguș.
Și primarul comunei Peștera, Valentin Vrabie, care a câștigat alegerile locale din 2008, cu cel mai mare scor din România spune că turul doi este doar un aranjament politic. "Nu cred că ar fi ceva rău organizarea unui singur tur de scrutin. Doar candidații care sunt slabi s-ar putea teme", a afirmat Vrabie.

"Cei în funcție pornesc, din start, cu un avantaj de 10 %"
La Năvodari, la alegerile din 2008, actualul primar Nicolae Matei a luat 36,59% în primul tur de scrutin, fiind urmat de primarul pe atunci, în funcțiune, Tudorel Calapod cu 30,89%. În turul doi, Matei a reușit să-și păstreze poziția de lider fiind declarat câștigător al Primăriei cu un scor de 57,79%.
Contactat telefonic, Matei a declarat că el vede alegerile locale ca pe o competiție și de aceea, consideră că cel care este cel mai bun trebuie să câștige din primul tur de scrutin. În plus, el apreciază că și din punct de vedere economic, ar fi mai bine.
"De ce să se facă două tururi doar pentru primari și nu și pentru președintele de la Consiliul Județean sau pentru parlamentari. Turul doi este mai mult un joc politic de moment și nu face altceva decât să aleagă un primar cu un consiliu local ostil", a spus Nicolae Matei.
În ceea ce privește afirmația că primarul în funcție este mai avantajat, Matei susține că, asta, depinde numai și numai de ce treabă a făcut în mandatul pe care îl încheie. Mai mult, primarul din Năvodari a mai spus că ar fi bine dacă, în cazul în care alegerile se vor face doar într-un singur tur de scrutin, perioada campaniei electorale să fie dublată pentru ca oamenii să aibă timp să cunoască foarte bine candidații.
La alegerile locale din 2008, la Eforie, democrat-liberalul Gigi Chiru a câștigat primul tur de scrutin cu 40,73% fiind urmat de Ovidiu Brăiloiu cu 34,72%. În turul doi, balanța s-a înclinat în favoarea lui Brăiloiu, el câștigând Primăria orașului cu 51,12%, în timp ce Chiru a luat 48,87%.
"Consider că varianta alegerilor în două tururi de scrutin este mai bună. Ea ajută comunitatea să aleagă dintre cei mai buni. Modificarea care s-ar aduce cu un singur tur de scrutin, îi avantajează pe cei în funcție. Ei pleacă, din start, cu un avantaj de 10%, din simplul motiv că oamenii îi cunosc, le știu numele", a apreciat democrat-liberalul Gigi Chiru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4258 secunde