Președintele Băsescu a promulgat și legea privind majorarea pensiilor

483
Președintele Traian Băsescu a promulgat sâmbătă legea prin care se majorează punctul de pensie pentru grupele unu și doi de muncă, informează Administrația Prezidențială printr-un comunicat.
Curtea Constituțională a decis pe 15 octombrie că nu se încalcă legea fundamentală prin modificările legislative care măresc salariile cu 50% pentru profesori și care cresc punctul de pensie pentru categoriile grele de muncă.
Majorarea cu 50%, respectiv 25% a punctului de pensie la categoriile I și II de muncă nu instituie discriminări sau privilegii, ci se justifică pentru motive de protecție socială, și-a motivat CCR decizia. Mai mult, Curtea Constituțională nu reține că lipsa precizării exprese a sursei de finanțare, aspect invocat de Guvern în sesizarea adresată CCR, presupune, implicit, inexistența sursei de finanțare, deoarece "aceasta ar echivala cu o prezumție fără suport constituțional, ceea ce este inadmisibil".
CCR mai reține că modificările prin care s-a mărit cu 50% și respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I și, respectiv, II de muncă, reprezintă o măsură de politică legislativă în domeniul protecției sociale a pensionarilor și a persoanelor asigurate care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupe superioare de muncă, ori în condiții speciale sau deosebite.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a contestat pe 2 octombrie la Curtea Constituțională modificările operate de deputați, prin care s-a mărit cu 50% și respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I și, respectiv, II. Camera Deputaților, for decizional, a adoptat la 23 septembrie, cu 173 de voturi pentru, 35 împotrivă și șapte abțineri, o inițiativă legislativă a PD-L și PSD care prevede creșterea punctului de pensie a celor încadrați în grupele unu și doi de muncă, aplicabilă de la 1 ianuarie 2009.
Vineri, șeful statului a promulgat și legea prin care se majorează cu 50% salariile profesorilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7333 secunde