Președintele Iohannis începe consultările cu partidele pe tema situației din Justiție

148
Președintele Iohannis începe consultările cu partidele pe tema situației din Justiție - originaldeclaratiedepresa0404201-1554968648.jpg
Președintele Klaus Iohannis se consultă, joi, la Palatul Cotroceni cu reprezentanții PNL, USR, PMP, UDMR și ai grupului minorităților naționale pe tema situației din Justiție. PSD și ALDE sunt programate pentru vineri. Liviu Dragnea anunțase că el nu va merge la Cotroceni, dar va trimite "pe cineva de la partid", în vreme ce Călin Popescu Tăriceanu a spus din start că ALDE nu va merge la consultări.


Consultările vor începe la ora 15,00 cu reprezentanții PNL, la 16,00 urmând să aibă loc cele cu USR, la 16,45 cu PMP, la 17,30 cu UDMR și la 18,15 cu grupul minorităților naționale.

Vineri sunt programate consultările cu reprezentanții PSD, de la ora 11,00, și cele cu ALDE, de la ora 12,00.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că formațiunea sa nu va onora invitația la consultări lansată de președintele Klaus Iohannis pe tema situației din Justiție. De asemenea, liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a arătat că el nu va merge la consultări, dar că va participa o delegație din partea partidului. Președintele Iohannis a lansat din nou invitația pentru partidele care au anunțat că nu vor merge la Cotroceni, spunând că este dispus să discute și alte subiecte.

Mandatul PNL la consultările de la Cotroceni este de susținere totală pentru referendumul național, a declarat, luni, președintele liberalilor, Ludovic Orban.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că Uniunea va fi reprezentată la consultările de la Cotroceni privind referendumul pe justiție, însă a subliniat că orice astfel de consultare populară în România are o finalitate neprevăzută.

Șeful statului a trimis vinerea trecută o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlament prin care i-a invitat la consultări joia și vinerea aceasta, la Palatul Cotroceni, pe tema situației din Justiție. În scrisoare se arată că fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.

În martie, președintele Iohannis a anunțat referendumul pe tema situației din Justiție, iar pe 1 aprilie a solicitat Parlamentului o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a consultării naționale care va avea loc pe 26 mai.

"Ne dăm seama că acea consultare inițială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum pentru a-l face mai eficient și mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanțe de urgență în aceste domenii, Justiție, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaștem voința suverană a românilor", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

Pe 26 martie, președintele Iohannis a avut consultări cu reprezentanți ai societății civile pe tema referendumului, iar pe 27 martie el s-a întâlnit cu reprezentanți ai autorității judecătorești și ai asociațiilor profesionale ale magistraților pe tema situației actuale din sistemul judiciar. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0874 secunde