Președintele Republicii Moldova va fi ales prin votul direct al cetățenilor

122
1
Președintele Republicii Moldova va fi ales prin votul direct al cetățenilor - steag-1457101497.jpg

Articole recomandate

Președintele Republicii Moldova va fi ales de către popor prin vot direct. Asta după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat vineri neconstituționale mai multe modificări la Legea fundamentală, făcute în anul 2000, inclusiv cea care prevede ca președintele țării să fie ales de Parlament, informează Unimedia.

Astfel, potrivit hotărârii Curții Constituționale, după ce mandatul actualului șef de stat va expira, președintele republicii va fi ales prin vot direct de către cetățeni.

Decizia a fost luată după ce judecătorii au examinat o sesizare depusă de un grup de deputați PLDM care au contestat medificările la Legea Supremă din 2000.

Magistrații Curții Constituționale arată că alegerea președintelui de către Parlament a provocat crize politice în Republica Moldova.

După această decizie, la capitolul "Alegerea președintelui", Constituția Republicii Moldiva va conține următoarele prevederi:

(1) Președintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(2) Pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pot candida cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 35 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul ei nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat. Modul de propunere a candidaților este stabilit prin lege organică.

(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.

(4) În cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.

(5)Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, cu condiția că numărul acestora e mai mare decît numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.

(6) Procedura de alegere a Președintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.

Comentează știrea

Cosmin
4 martie 2016
Castiga bani acasa!

Castiga bani acasa! Cel mai eficient program de lucru la domiciliu a fost lansat! Castiga bani acasa! Simplu, confortabil, cu rezultate! Porneste imediat si castiga bani acasa! Trebuie doar sa ai calculator, internet si minime cunostinte de folosire a documentelor word si pdf. Cand vrei cu seriozitate sa incepi, cauta-ne la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.417 secunde