Primăria Cernavodă face inventarul domeniului public și privat

2152

Articole de la același autor

La Cernavodă a început inventarierea domeniului public și privat al administrației locale. Edilul - șef Mariana Mircea a inițiat o acțiune în acest sens încă de anul trecut, la scurt timp de la preluarea mandatului de primar.
Potrivit primarului, în Cernavodă sunt foarte dese cazurile în care proprietățile din acte nu corespund cu cele de pe teren, iar autoritățile locale nu au o situație exactă în acest domeniu. Și asta, așa cum a ținut să sublinieze Mariana Mircea, nu din rea-voința oamenilor, ci pur și simplu ca urmare a lipsei cadastrelor, ceea ce a condus și la o dezvoltare urbanistică haotică. În consecință, s-a apelat acum la efectuarea unor verificări în teren.
"Nu aș spune că avem cetățeni rău - platnici, din contră, la taxe și impozite este în permanență aglomerat, doar că oamenii nu înțeleg regulile pentru că nu li s-au spus niciodată. Eu vreau să știu unde sunt, să avem o evidență, să le cadastrăm, să le intabulăm pentru că se suprapun foarte multe suprafețe", a afirmat Mariana Mircea referitor la nedeclararea reală a proprietăților atât de către persoanele fizice, dar și juridice din Cernavodă. Așa cum a menționat primarul, în acest context nu se pune problema instituirii unor sancțiuni pecuniare. Acestea se vor impune doar dacă proprietarii, fie ei persoane fizice sau juridice, vor refuza să își declare proprietățile.
Aceasta este doar una dintre problemele pe care actuala administrație le moștenește de la fosta conducere a orașului. La acest capitol, Mariana Mircea mai amintește și construcțiile ridicate în extravilan, pentru care fosta administrație și-a dat acordul. Acum, proprietarii solicită primăriei racordarea la sistemele de alimentare cu apă, la cel de canalizare și termoficare, investiții pe care primăria nu le poate face, însă și pentru care primăria ar avea nevoie și de implicarea benefici-arilor.
"Omul nu vrea să lase de la el nimic pentru că așa a fost învățat. Eu sunt într-o perioadă dificilă în care trebuie să îi dezvăț de vechile obiceiuri", rezumă primărița situația în care se află în prezent, recunoscând că măsurile pe care le ia sunt necesare, dar în același timp și nepopulare.
La capitolul măsuri nepopulare se încadrează și reducerea numărului personalului din Primăria Cernavodă. Acest lucru se impune ca urmare a faptului că cea mai mare parte din buget se duce pentru suportarea cheltuielilor în acest domeniu. Mariana Mircea amintește aici faptul că oamenii au fost obișnuiți să își găsească un refugiu în primărie atunci când rămâneau fără un loc de muncă.
Alți 10% din același buget destul de modest se duc pe salubritate, dar și în acest domeniu primărița se vede nevoită să ia măsuri mai devreme sau mai târziu. "Într-adevăr, sunt măsuri nepopulare, dar cineva trebuie să și le asume", susține Mariana Mircea.
În plus, în ceea ce privește reducerea personalului din primărie, primarul a declarat că va încerca pe cât posibil să ofere o alternativă, cu atât mai mult cu cât în Cernavodă nu se întrevede o creștere a numărului de șomeri, după cum a reieșit din discuțiile pe care reprezentanții administrației locale le-au avut, de curând, cu cei ai agenților economici de pe raza orașului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7999 secunde