Primarii veterani din județul Constanța și-au pierdut fotoliile. Cine trece în fruntea clasamentului

1153
1
Județul Constanța avea doi veterani în materie de administrație publică, însă, anul acesta, ambii au ieșit din graficul celor mai longevivi primari. Cei doi ocupau birourile de edili de la începutul democrației din România și, până anul acesta, se aflau la al șaselea mandat. Ar fi putut să ducă mai departe frâiele primăriilor, însă nu a fost să fie! Unul era primar de oraș, altul de comună.

Primarul localității Negru Vodă, Ion Nicolin, de la PSD, a câștigat primul mandat de primar în anul 1992. Timpul a trecut, însă el a fost ales consecutiv până la alegerile din 2012. Ultimul mandat a fost câștigat pe muchie de cuțit, la o diferență de numai 23 de voturi față de principalul său contracandidat Petre Urziceanu.

Cu toate acestea, mandatul cu numărul 6 i-a purtat ghinion. În luna ianuarie, prefectul județului Constanța de la acea vreme, Ion Constantin, a emis un ordin prin care s-a constatat încetarea înainte de termen a man-datului primarului orașului Ion Nicolin. Cu alte cuvinte, șeful administrației publice din Negru Vodă a fost demis din funcție. Decizia prefectului a avut drept temei juridic raportul final emis de Agenția Națională de Integritate prin care Nicolin a fost declarat incompatibil, deoarece a exercitat simultan atât funcția de primar, cât și pe cea de reprezentant în Adunările Generale ale Acționarilor SC RAJA SA. În aceste împrejurări, la acel moment, conducerea Primăriei Negru Vodă a fost preluată de viceprimarul Petre Ștefan.

Astfel, Nicolin n-a mai avut cum să candideze la alegerile din 5 iunie, PSD fiind nevoit să desemneze un alt candidat, în persoana lui Dumitru Țopai. Chiar și așa, social-democratul a luat numai 540 de voturi, comparativ cu Petre Urziceanu, de la PNL, care a strâns 1.115 voturi, devenind noul primar al orașului Negru Vodă.

v v v

Cel de-al doilea primar din județul Constanța fruntaș la mandate este șeful administrației publice din comuna Independența, Cristea Gâscan.

Prima dată, el a fost ales primar la data de 23 decembrie 1989 și a îndeplinit mandatul până în anul 1992. A fost reales la alegerile din 1992 și a dus mandatul până la capăt, în anul 1996. La alegerile din 1996, a pierdut competiția la o diferență de 17 voturi. A fost ales viceprimar, însă și-a dat demisia din funcție și a stat deoparte. El a revenit în fruntea administrației locale în anul 2000 și de atunci nu s-a mai clintit de pe scaunul de primar al comunei Independența.

Alegerile din 5 iunie l-au găsit pe Cristea Gâscan tot la primărie și în competiție cu alți doi localnici.

Dacă PSD-ul a ales să meargă, în continuare, pe mâna lui, liberalii l-au desemnat pe Marius Ștefan, iar PNȚCD-ul, pe Gheorghe Bolocan.

La final, după ce s-a tras linie, a reieșit că veteranul Cristea Gâscan a pierdut cel de-al șaptelea mandat. Concret, el a fost învins, la o diferență de 55 de voturi, de contracandidatul său, liberalul Marius Ștefan. Practic, Cristea Gâscan a strâns 676 voturi, Marius Ștefan a luat 731 de voturi, iar Gheorghe Bolocan a fost votat de 156 de locuitori.

În aceste condiții, în fruntea cla-samentului ca cel mai longeviv primar al județului Constanța trece Ioan Herdean, șeful administrației din comuna Istria, care a câștigat alegerile din 5 iunie cu 54,69%, ajungând la al șaselea mandat. 

Comentează știrea

costica
22 iunie 2016
opinie

Oferta noua! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat de oameni extrem de seriosi si care vor sa colaboreze cu noi urgent intr-o activitate part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri rapide de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:pacurarucostica1963@gmail com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2008 secunde