Primul deputat al tătarilor din România, Tasin Gemil, sărbătorit la sediul UDTTMR

496

Articole de la același autor

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR) l-a sărbătorit, sâmbătă, 21 septembrie, la împlinirea vârstei de 70 de ani, pe prof. univ. dr. Tasin Gemil, primul președinte al UDTTMR și primul deputat al tătarilor din România în Parlamentul de la București. 

Prof. univ. dr. Tasin Gemil a fost ambasador al României în Azerbaidjan și în Turkmenistan, renumit istoric și traducător, autor a peste 100 de lucrări despre Imperiul Otoman și Istoria Românilor. 

Alături de membri ai comunității tătare, la eveniment a fost prezent și un oaspete de seamă: președintele Academiei de Științe din Tatarstan, academicianul Akhmet Mazgarov. 

"Prezența distinsului oaspete astăzi, aici, este dovada clară a respectului și aprecierii de care se bucură domnul prof. univ. dr. Tasin Gemil la nivel internațional. Este unul dintre puținii tătari care au iubit tătarii necondiționat. De multe ori nu a fost apreciat la adevărata sa valoare în mijlocul comunității. Acum este timpul să îi arătăm respectul pe care îl merită, să îi demonstrăm că uniunea a apucat pe un alt drum, un drum al recunoașterii valorilor acestei comunități, al încurajării celor care au ceva de spus în comunitate. În viață nu este suficient să fii deștept, trebuie să știi să dezvolți și o relaționare socială, iar domnul profesor Tasin Gemil a știut să le îmbine pe amândouă. Domnia sa a reușit singur în viață, iar asta contează enorm", a spus, în deschiderea evenimentului, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep. 

La rândul său, prof. univ. dr. Tasin Gemil a mulțumit președintelui Gelil Eserghep pentru evenimentul organizat și a reiterat ideea susținută și de liderul actual al comunității tătare, aceea de a se investi în tineri, de a-i susține, de a li se da o șansă să reușească în viață. Sărbătoritul a scos în evidență potențialul intelectual al membrilor comunității demonstrat în decursul timpului prin funcțiile deținute în diferite instituții. De asemenea, prof. univ. dr. Tasin Gemil a vorbit despre importanța stabilirii unor legături mult mai strânse cu tătarii din Tatarstan și nu numai.

La finalul evenimentului, președintele Academiei de Științe din Tatarstan, academician Akhmet Mazgarov, i-a înmânat prof. univ. dr. Tasin Gemil o medalie de argint reprezentând cea mai înaltă distincție a Kazanului, o farfurie suflată cu aur pe care este inscripționată o geamie din Kazan și mai multe cărți, printre care și un jurnal de călătorie în limba tătară și arabă. Distinsul oaspete i-a înmânat și președintelui Gelil Eserghep o medalie de argint și i-a adresat, totodată, invitația de a fi prezent la manifestările tătarilor din Kazan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Septembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Moment aniversar la UDTTMR
Pagina a fost generata in 1.4433 secunde