Primul scandal Ponta-Băsescu din 2013

1241
1
Primul scandal Ponta-Băsescu din 2013 - pontabasescu54811700-1357576777.jpg

Articole de la același autor

Anul 2013 a debutat cu un conflict între Guvernul României și președintele Traian Băsescu pe tema ordonanței pe care ar fi trebuit să o promulge Guvernul privind taxele locale. Acuzat că nu a adoptat la timp actul normativ, Executivul a dat vina pe șeful statului, care nu ar fi promulgat la rândul său Legea de Abilitare a guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare. 

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful Statului Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de Abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în vacanța parlamentară și l-a informat pe premierul Victor Ponta. În acest context, Administrația Prezidențială, a atras atenția Guvernului să se mențină în limita declarațiilor decente.

"Administrația Prezidențială atenționează Guvernul să se mențină în limita declarațiilor decente și să nu arunce vinovăția pe terțe instituții sau persoane", este replica Președinției.

Concret, scandalul a pornit de la faptul că reprezentanții Guvernului au precizat, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanței care să permită autorităților locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că președintele Băsescu a promulgat după ședința Guvernului Legea de Abilitare.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administrația Prezidențială în data de 24 decembrie 2012. Președintele României, conform Articolului 77 din Constituția României, are la dispoziție 20 de zile pentru analiza și promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituțional-Legislativ al Administrației Prezidențiale a avut la dispoziție doar două zile pentru a realiza această analiză). Președintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a și informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administrația Prezidențială a comunicat public, în dimineața zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se arată în comunicatul Președinției legat de "explicațiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilității de a fi adoptată ordonanța privind modificarea Codului fiscal în privința taxelor și impozitelor locale".

De asemenea, Administrația Prezidențială menționează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile și prevederile constituționale și că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declarații sau comunicate de presă.

Reamintim că, în răspunsul la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanței care să permită autorităților locale să nu indexeze taxele, Guvernul a precizat că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că președintele Băsescu a promulgat după ședința Guvernului Legea de Abilitare.

Și premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Guvernul poate publica astăzi Ordonanța privind taxele, pentru că președintele Traian Băsescu a promulgat vineri Legea de abilitare a Executivului, care intră în vigoare la trei zile de la publicare.

Întrebat dacă se va emite săptămâna aceasta Ordonanța simplă privind taxele, Ponta a răspuns: "Domnul Boc rămâne tot domnul Boc. Nu se schimbă niciodată. Știe foarte bine - sau ar trebui să știe, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, asta e - știe foarte bine că președintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Deci, mâine pot să public ordonanța. Sunați-l la Cluj pe domnul profesor de Drept constituțional Emil Boc și explicați-i încă o dată că, deși nu știe - că nu a fost prim-ministru, de unde să știe? - așa se întâmplă cu ordonanțele".

Comentează știrea

qwerty
8 ianuarie 2013
Domnul Double VV Glumita

Domnul Victor Viorel Glumita ramane tot domnul Glumita.Nu se schimba niciodata.In piata cumperi trei fire de patrunjel la un leu.In schimb,Domnul W. Glumita are la oferta trei glumite de doi bani. Doctoratul lui este o gluma,Guvernul Televizor este o gluma,cred ca si sexul il face tot in gluma.La hora din satul meu se obisnuieste sa se strige cate o tipuritura. Domnul Double W Glumita danseaza si guverneaza cu tipurituri.Guvernare cu strigaturi:"Romania-tot pe loc,pe loc,pe loc azi ma iau din nou de Boc."

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3379 secunde