Proiect de lege: Pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru iresponsabilitate ministrială

149
Proiect de lege: Pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru iresponsabilitate ministrială - 1-1602771218.jpg
Refuzul repetat al unui membru al Guvernului de a se prezenta la lucrările comisiei parlamentare la care este invitat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, prevede o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, proiect depus la Senat, informează Digi24.


Proiectul de act normativ este iniţiat de un grup de parlamentari preponderent de la PSD.


"Ca urmare a unor situaţii repetate în care membri ai Guvernului au refuzat sistematic şi nejustificat să participe la lucrările comisiilor permanente sau comisiilor de anchetă, deşi au fost invitaţi în repetate rânduri atât de Birourile de conducere ale comisiilor, cât şi de Camera Deputaţilor sau Senat prin decizia Biroului permanent al respectivei Camere, dialogul interinstituţional, precum şi controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului a fost periclitat. Pentru a stopa perpetuarea acestui comportament, care conduce la o lipsă totală de transparenţă prin evitarea controlului parlamentar, se impune completarea actualei legislaţii astfel încât prezenţa membrilor Guvernului la lucrările Camerei Deputaţilor/Senatului sau ale comisiilor permanente speciale şi de anchetă să fie garantat", se arată în expunerea de motive a proiectului, semnată de senatorul Daniel Zamfir.


Potrivit proiectului, legea privind responsabilitatea ministerială se completează cu lit. c, alineatul al doilea al art. 8: "Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului: c) refuzul repetat de a se prezenta la lucrările comisiei permanente la care este invitat, în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată'.


Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8714 secunde