Proiectele administrațiilor locale constănțene, blocate în SF-uri

1828
Proiectele administrațiilor locale constănțene, blocate în SF-uri - 29860f5735fc4987b5f8ef3ee2767847.jpg
Deși administrațiile locale con-stănțene inițiază numeroase proiecte care să vină în sprijinul comunităților locale, foarte puține dintre ele ajung să fie concretizate. Foarte interesant de remarcat este că, pentru susținerea proiectelor, se aruncă sume importante de bani pe studiile de fezabilitate (SF) necesare derulării inițiativelor locale. Și toate acestea se petrec în condițiile în care cele mai multe dintre proiecte se blochează în acest stadiu.

Proiecte "la dulap"
Primarul orașului Negru Vodă, Ion Nicolin, a declarat că administrația locală a demarat în primul an al acestui mandat aproximativ șase proiecte care au necesitat realizarea unor studii de fezabilitate, însă acestea au rămas în expectativă. Printre inițiativele care acum sunt blocate se numără și proiectul de construire a unui bloc de 15 garsoniere, a unui cămin cultural în satul Vâlcele, precum și modernizarea și dotarea Casei de Cultură.
"Acum stau și ele pentru că nu sunt bani", a menționat Nicolin. "Ce proiecte să mai fac acum? De ce să le mai fac? Să stea în dulap?", a pus problema Nicolin.
Și Primăria Amzacea a inițiat peste 10 proiecte pentru care s-a impus realizarea unor SF-uri, însă numai câteva au ajuns la final. Mai precis, este vorba despre proiectul de colectare a apelor curgătoare care apar în urma ploilor, pentru satul Casicea, și cel de alimentare cu apă potabilă în satele General Scărișoreanu și Casicea. Altele se află în derulare sau își așteaptă finanțarea, precum cel de realizare a sistemului de canalizare și a unei stații de epurare din Amzacea.

La Adamclisi, programe transfrontaliere
Pe parcursul lui 2008, administrația locală din Adamclisi s-a implicat în susținerea a două proiecte transfrontaliere cu vecinii noștri bulgari. Este vorba despre "O poartă deschisă către cultură" și "Mediul rural transfrontalier". Potrivit viceprimarului Beinur Rașit, SF-urile pentru cele două proiecte s-au ridicat, în total, la aproximativ 20.000 de euro.
Pentru perioada următoare, administrația Adamclisi intenționează să mai demareze un program transfrontalier: "Centrul de Cooperare și Consultanță Transfrontalieră România-Bulgaria", urmând să se amenajeze în localitate un punct de informare pentru cetățeni cu bibliotecă și calculatoare. Viceprimarul a declarat că valoarea totală a proiectului tehnic și a studiului de fezabilitate ajunge la 31.000 de euro fără TVA.
Și Adamclisi reușește să facă față cu greu efectelor crizei economice. "Deocamdată nu avem proiecte în derulare. Suntem în așteptare", a mai precizat Rașit. "De-abia dacă ne ajung banii să plătim salariile și cheltuielile curente", a completat el. "Să sperăm că se va reabilita economia la nivel național și local și vom primi și noi sprijin financiar", a încheiat optimist el.

Un nou Guvern pentru Ciobanu
Nici comuna Ciobanu nu stă bine la finalizarea proiectelor începute. Potrivit primarului Ioan Suciu, o soluție pentru concretizarea proiectelor ar fi schimbarea actualului Guvern. "Nu avem nimic. Așteptăm să se schimbe Guvernul", a spus deschis Suciu.
Până acum, administrația a demarat un proiect de construire a unei arene sportive cu teren de fotbal, proiect ce valorează aproximativ 600.000 de lei. Studiul de fezabilitate pentru această arenă a costat 12.000 lei. "Acum suntem pe lista de așteptare a Guvernului și urmea-ză să primim finanțarea de-abia în septembrie", a adăugat primarul.
Un alt proiect eligibil, dar care nu a reușit să obțină finanțare, este cel de canalizare și asfaltare pentru comuna Ciobanu. Proiectul urma să fie implementat cu sprijin financiar european. Pentru studiul de fezabilitate, s-a cheltuit suma de 20.000 de euro. "O să îl depunem din nou", mai speră Ioan Suciu.
Primarul mai susține un proiect de construire a unui bloc de locuințe pentru tineri, cu 68 de apartamente. El a declarat că, săptămâna aceasta, urmează să depună proiectul la ANL, existând probabilitatea ca de la anul să înceapă efectiv lucrările. Valoarea studiului de fezabilitate a ajuns la 30.000 de lei.

Resturi din 2006-2007
Primăria Castelu așteaptă în continuare să primească finanțare guvernamentală pentru unele proiecte demarate în 2007. Este cazul proiectului de realizare a reparațiilor capitale și de supraetajare a grădiniței din Castelu. Potrivit informațiilor furnizate de către Primărie, SF-ul a costat aproximativ 2.400 de euro și încă a "rămas o prioritate". Grădinița din Nisipari este și ea pe lista de așteptare. Deși SF-ul de aproximativ 2.000 de euro a fost definitivat încă din 2007, nici până acum nu au început lucrările.
Tot din 2007, a rămas la Guvern și proiectul de reparații și extindere a căminelor culturale. Per total, pe SF-urile celor două cămine din Castelu și Nisipari s-au cheltuit aproximativ 2.700 de euro.
Mai mult, de trei ani s-a blocat la Compania Națională de Investiții proiectul de construire a unei săli de sport, în valoare de 2.137 euro. Aproximativ 1.400 de euro s-au cheltuit în vederea realizării SF-ului pentru acest proiect.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3276 secunde