Proiectele cu finanțare europeană, singura șansă a primarilor PDL de a traversa criza

2830
Proiectele cu finanțare europeană, singura șansă a primarilor PDL de a traversa criza - f9b28d7a78d1aefbef33ad22bd4747ed.jpg
Primarii de orașe și municipii și președinții de consilii județene democrat liberali au participat, sâmbătă, la Drobeta Turnu Severin, la o întâlnire cu premierul Emil Boc și o serie de lideri centrali ai PDL, context în care au discutat despre problemele cu care se confruntă în ceea ce privește accesarea, respectiv implementarea proiectelor cu fonduri europene, unul dintre aspecte fiind legat de licitații.
Vicepreședintele PDL Gheorghe Flutur, care este, în același timp, președintele Consiliului Județean Suceava, a declarat, potrivit Mediafax, că "una este semnarea proiectelor și alta este să le derulezi". "Aici sunt o serie de lucruri de procedură și să nu mai vorbesc de șicanele pe care le întâlnesc la licitații. Licitațiile durează un an sau doi și se pierd proiectele", a adăugat el. Astfel, Flutur a ținut să precizeze că, în opinia sa, ministerele de resort ar trebui să intervină pentru rezolvarea acestor probleme. "Aici ar trebui ca fiecare minister să inventarieze și să gestioneze responsabil patrimoniul din teritoriu", a mai remarcat liderul PDL.
La evenimentul de la Drobeta Turnu Severin au luat parte, alături de primarii PDL și președinții de consilii județene, liderii centrali ai partidului, anume Vasile Blaga - ministru al Administrației și Internelor, Theodor Stolojan, Adriean Videa-nu, Sulfina Barbu, Elena Udrea - ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Anca Boagiu - ministrul Transporturilor, Daniel Funeriu - ministrul Învățământului și Roberta Anastase, ei reunindu-se în cadrul unui Birou Permanent Național.

Solidaritate cu politica Guvernului Boc
Încă de la început, premierul Emil Boc le-a vorbit reprezentanților administrației publice locale despre descentralizarea din sistem și, totodată, despre nevoia de a atrage fonduri cu finanțare europeană. Potrivit primarului orașului Hârșova, Tudor Nădrag, care a fost prezent la reuniunea de la Drobeta, mesajul primului ministru a fost acela de solidaritate cu politica Guvernului, el solicitându-le primarilor modernizarea instituțiilor administrațiilor locale în pofida oricăror sacrificii impuse de actuala criză economică.
În ceea ce privește atmosfera întâlnirii și subiectele abordate, primarul Tudor Nădrag a explicat că s-a creat, înaintea evenimentului, "o falsă impresie cum că primarii vor merge la Drobeta foarte supărați și foarte porniți". Edilul a contrazis această informație, admițând, însă, că reuniunea nu a avut, totuși, caracterul vreunei sărbători, dar asta tocmai din cauza efectelor crizei. Nădrag a ținut să menționeze că "problemele primarilor PDL nu sunt diferite de ale primarilor PSD sau PNL". "Ne confruntăm, cu toții, cu aceleași neajunsuri. Primarii PDL nu au stea în frunte", a afirmat el.
Ca o observație personală, primarul din Hârșova a declarat că, din punctul său de vedere, guvernele PSD și PNL și-au tratat primarii și președinții de consilii județene mai bine decât îi tratează Cabinetul Boc pe cei democrat liberali.
Nădrag a precizat, totodată, că aleșilor locali ai PDL li s-a pus în vedere să acceseze în continuare proiecte cu finanțare europeană pentru că, cel puțin pentru moment, aceasta reprezintă unica sursă viabilă pentru dezvoltarea administrațiilor publice locale pe timp de criză.
În continuare, el a specificat că, în ceea ce-l privește, de la preluarea mandatului de primar, în vara lui 2008, nu a ratat nicio sesiune de depunere a proiectelor europene, ajungând astfel la cifra de 30 de dosare depuse. Printre ele se numără proiectul "Casa Verde", în valoare de 11 miliarde lei vechi, ce presupune reabilitarea sistemului de încălzire pentru spitalul, căminul și creșa din localitate. Ar mai fi două proiecte integrate al căror obiectiv constă în montarea unui sistem de monitorizare video în oraș, care să ducă la scăderea gradului de infracționalitate și în realizarea unui sistem electronic de informare. Valoarea totală a celor două proiecte ajunge la 1,2 milioane euro.
Nu în ultimul rând, Tudor Nădrag a amintit și un proiect ce prevede împădurirea a 185,65 de hectare, teren intravilan din jurul localității Hârșova, pădure ce va aparține administrației locale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4491 secunde