Proiectul "O societate pentru toate vârstele", la final. 180 de persoane s-au calificat în îngrijirea bătrânilor și persoanelor cu dizabilități

418
Proiectul transfrontalier "O societate pentru toate vârstele" a ajuns la final. După aproape 18 luni de muncă, amintiri frumoase și multe eforturi, 180 de persoane din cele patru localități partenere în proiect: Crucea, Mihail Kogălniceanu, Siliștea și Silistra (Bulgaria) au primit calificarea de asistent personal și îngrijitor la domiciliu pentru persoanele vârstnice, dar și pentru persoanele cu dizabilități.

Cu acest prilej, la sediul Primăriei Crucea, a fost organizată marți, 25 septembrie, conferința care marchează închiderea proiectului. Primarul Gheorghe Frigioi, gazda evenimentului, s-a declarat încântat de rezultatele acestui proiect.

"Mă bucură tinerețea voastră, mă bucură faptul că v-ați implicat în toate acțiunile, cât și în toate cele care s-au organizat la nivel de cursuri: învățarea limbii engleze, utilizarea calculatorului, dar nu în ultimul rând în acțiunile sufletești, acțiuni care vor avea ca beneficiari persoanele în vârstă, dar și cele cu dizabilități. Sunt convins că este un succes, încă o dată o spun, ca orice proiect în care cei implicați dau dovadă de maturitate, înțelegere și nu în ultimul rând de colegialitate. Am avut un adevărat sprijin în colegii din Kogălniceanu, Siliștea, dar și în partenerul din Bulgaria, oameni care au răspuns întotdeauna, care au participat, s-au implicat și numai așa a fost posibil ca la sfârșitul acestui proiect pe fonduri europene 180 de persoane să fie absolvente ale cursurilor acestui proiect", a declarat primarul Gheorghe Frigioi.

Reprezentantul Primăriei Mihail Kogălniceanu, Dorina Ciuraru, a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitatea locală prin calificarea serviciilor oferite către persoanele asistate, către bătrâni și persoanele cu handicap.

"Am reușit prin acest proiect de 400 de mii de euro, cu toții, ca beneficiari, să calificăm persoane în acest domeniu, să oferim asistență specializată profesională oamenilor care au nevoie. Colaborarea dintre cei patru parteneri a fost foarte frumoasă, de-a lungul perioadei de implementare de aproape 18 luni (mai avem foarte puțin până la finalizarea proiectului). Suntem bucuroși că am reușit să implementăm acest proiect, toți cei care au lucrat la implementarea lui au pus suflet și rezultatele sunt pe măsură", a precizat Dorina Ciuraru.

În încheierea conferinței, primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, a ținut să precizeze că această calificare le va oferi multe oportunități persoanelor calificate.

"Această calificare nu îi leagă, ci îi dezleagă, le oferă o foarte mare mobilitate prin certificatul, prin abilitatea primită. Se pot mișca, dar eu mă bucur că mulți doresc să fie cât mai aproape de familie, ăsta este și scopul, nu să îi îndepărtăm, ci să rămână în comunități, pentru că și în comunități există persoane care au nevoie de îngrijire. Sper ca în legislația viitoare remunerația pentru aceste persoane să fie pe măsura muncii, pentru că nu este o muncă ușoară, este o muncă a minții, a sufletului, pentru că bătrânii nu sunt altceva decât copii la o altă vârstă. Mă bucur că la fiecare dintre cei patru parteneri, și mă refer în special la cei din România, au rămas în folosință aceste centre de pregătire cu calculatoare, cu tot ce trebuie, unde vom putea realiza și alte cursuri", a mai adăugat Gheorghe Frigioi.

v v v

Proiectul "O societate pentru toate vârstele" s-a desfășurat pe o perioadă de 18 luni, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul programului INTEREG V-A România-Bulgaria Axa Prioritară 4 "O Regiune Competentă și Inclusivă".

Proiectul a avut ca scop calificarea și perfecționarea persoanelor din mediul rural în meseriile de îngrijitor la domiciliu pentru persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități, cu impact direct asupra profesionalizării serviciilor oferite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0796 secunde