Proiectul USL privind sistemul electoral

311
Liderul PSD Victor Ponta a anunțat că proiectul USL de modificare a legii electorale vizează reducerea parlamentarilor la 325, sancționarea traseismului prin pierderea mandatului, sistem de vot majoritar și pragul de cinci senatori și zece deputați pentru un partid parlamentar.
Ponta a explicat că toate modificările la sistemul electoral dorite de USL au fost cuprinse într-un singur proiect de lege.
Conform social-democratului, prima propunere vizează norma de reprezentare a deputaților și a senatorilor, astfel încât un deputat să reprezinte 100.000 de cetățeni, iar un senator - 200.000 de cetățeni.
"În baza acestui calcul și a ultimului recensământ - va mai fi unul în acest an, s-ar putea ca datele să scadă - finalitatea va fi ca Senatul să aibă 109 membri, cu 28 mai puțin decât în prezent, iar Camera Deputaților 216 membri. Numărul final de parlamentari, dacă populația rămâne aceeași, ar fi 325, dar probabil că va scădea, ținând cont de scăderea populației și de migrațiune", a explicat Ponta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0562 secunde