PSD se pregătește să-și instaleze prefecții. La Constanța, Nicolaescu rezistă

578
PSD se pregătește să-și instaleze prefecții. La Constanța, Nicolaescu rezistă - adriannicolaescuprefectconstanta-1488900957.jpg

Articole de la același autor

Social-democrații și colegii lor de la ALDE au ajuns la guvernare, dar, deși au trecut câteva luni de când au preluat puterea, nu și-au putut impune oamenii și pe funcțiile de prefect sau subprefect în teritoriu. 


Cel mai elocvent exemplu este cel de la Constanța, unde, cu toate că unii au tot dat din coate pentru a-l îndepărta din funcție pe actualul prefect Adrian Viorel Nicolaescu, nu s-a reușit acest lucru. Mai mult, la un moment dat au fost vehiculate în spațiul public chiar și diverse nume ale celor preferați să preia conducerea Prefecturii Constanța. 


Numele fostului primar din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, sau al lui Lucian Lungoci, administratorul RAJDP Constanța, ambii cu carnete de partid, au fost variantele "de lucru" ale celor de la PSD Constanța. Numai că actualul prefect, care are calitatea de înalt funcționar public, nu este ușor de scos din joc, așa cum s-a întâmplat deja prin alte județe unde prefecții sau subprefecții erau numiți pe funcții pe perioadă determinată. 


Dacă în cazul acelora, la expirarea perioadei pentru care au fost numiți, Guvernul Grindeanu a reușit să-și desemneze proprii oa-meni, la Constanța, situația este mai complicată, deoarece prefectul Nicolaescu, numit pe funcție în urmă cu un an, a fost desemnat pe perioadă nedeterminată. Iar ca el mai sunt aproximativ cinci cazuri la nivel național. 


Pentru ca situația să fie clarificată și ca orice guvern care ar veni la conducere să-și poată impună proprii oameni, social-democrații intenționează să modifice Statutul funcționarilor publici și să scoată prefecții, subprefecții și inspectorii guvernamentali din categoria înalților funcționari publici, urmând ca aceștia să fie asumați politic. 


De altfel, până în 2004, atunci când un guvern venea la conducere, partidul care guverna își desemna prefectul și subprefectul în fiecare județ, urmând ca aceștia să pună în practică programul de guvernare în teritoriu. 


Ulterior, lucrurile s-au schimbat, în sensul că prefectul și subprefectul trebuia să fie apolitici și să facă parte din categoria înalților funcționari publici. Cu toate acestea, chiar dacă nu mai dețineau carnete de partid, cei desemnați să conducă prefecturile erau "recomandați" de partidul de guvernământ. 


v v v


Legat de acest subiect, premierul Sorin Grindeanu a spus că trebuie ieșit dintr-o anumită ipocrizie în ceea ce privește numirea prefecților și a subprefecților, arătând că schimbările de guverne au dus, în general, la schimbarea prefecților și subprefecților, reprezentanți ai Executivului în teritoriu. El s-a referit la proiectul aflat în dezbatere publică prin care se dorește eliminarea termenului apolitic în cazul reprezentanților Guvernului în teritoriu, respectiv a prefecților și a subprefecților. 


"Nu spun că asta este soluția, așteptăm contraargumente. Dar măcar ieșim dintr-o anumită ipocrizie, pentru că toată lumea știe că la schimbarea guvernelor se schimbă prefecții și subprefectii, doar că există o formă mascată, de apolitic", a declarat premierul. 


Mai mult, Sorin Grindeanu a spus că așa cum un guvern este politic, vine prin votul cetățenilor și pleacă prin votul cetățenilor, tot așa să fie și cu reprezentanții guvernului în teritoriu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 08 Martie 2017
Stire din Politică-Administrație : DEMISIA ZILEI / PONTA PLEACĂ DIN PSD
Pagina a fost generata in 1.9394 secunde