Președintele Traian Băsescu, despre obiectivul principal al USL:

"PSD și PNL vor să pună sub control instituțiile statului"

607
7

Ședința fixată de Curtea Constituțională pentru emiterea avizului pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu
va avea loc, astăzi, începând cu ora 9.00. Plenul reunit al Parlament se va întruni tot astăzi, de la ora 17.00, pentru a vota propunerea de suspendare a președintelui.

Documentul prin care USL cere suspendarea șefului statului a fost citit, ieri, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Ulterior, Traian Băsescu, aflat și el în sală, la invitația conducerii celor două Camere, și-a expus punctul de vedere cu privire la cererea USL.
"Înțeleg că astăzi (n.r. - ieri) nu este dezbaterea documentului prezentat și așa cum am discutat cu conduce-rea celor două Camere, eu doresc să particip la dezbatere. Nu contest dreptul Parlamentului de a iniția și finaliza suspendarea președintelui. E un drept constituțional, cred în acest mod de a-l valida sau invalida pe președintele României într-un moment în care majoritatea parlamen-tară consideră că trebuie s-o facă. Nu cred însă că procedura prin care acest drept constituțional e exercitat poate avea fisuri sau abuzuri", a declarat președintele.
În ce privește documentul prin care USL solicită suspendarea președin-telui, Băsescu spune că a observat patru obiective mari, trei dintre ele fiind "de fond, iar unul conjunctural".
"Primul e punerea sub controlul PSD și PNL a instituțiilor statului, în mod deosebit a justiției. Al doilea obiectiv - subordonarea tuturor instituțiilor statului către partid prin încălcarea gravă a Constituției și legilor. Al treilea obiectiv - legat de nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009 prin care poporul, în numele căruia PNL și PSD afirmă că au declanșat suspendarea, a votat cu 85% pentru Parlament unicameral și 300 de parlamentari. Acestea sunt motivele de fond pentru care doriți suspendarea președin-telui. Aveți și unul conjunctural: premierul furnizat e deja recunoscut în toată Europa și dincolo de ocean ca prim-ministrul Copy-Paste. Mai aveți o problemă de ultimă oră privind CV-ul premierului: toți îl știam masterand în Universitatea din Catania, dar a apărut în presă că n-a urmat niciodată un curs", a declarat președintele.
Băsescu a mai subliniat faptul că independența justiției față de politic a fost construită în opt ani de zile, cu "migală și perseverență".
"Nu puteți să întoarceți realitățile instituțiilor la modul de supunere din anul 2000-2004. Tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcțiile de decizie în nominalizarea înalților demnitari ai sistemului de justiție e greșită, poate să eșueze la referendum", a spus Băsescu.
Președintele le-a mulțumit românilor că și-au salvat țara de la o "puternică criză prin propriile sacrificii" și a menționat că speră să fie votat la referendum de pensionarii care n-au pierdut nimic în perioada mandatelor sale. În încheiere, șeful statului a menționat că USL își asumă o "imensă provocare", precizând că are speranța că referendumul va demonstra că a avut dreptate să fie "cinstit" cu românii.
"Am văzut că v-ați asumat o imensă provocare. Mi-o asum alături de dumneavoastră. Provocarea asumată e aceea ca un politician, fie el și președinte, care a refuzat să-i mintă pe români pe timp de criză, e trimis în fața electoratului să fie validat sau invalidat. Pentru mine, a fost o obligație să le spun românilor adevă-rul despre finanțele țării, despre ce poate și ce nu poate România. S-ar putea ca referendumul că confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii", a menționat președintele.

Motivele invocate de USL pentru suspendarea președintelui
USL a identificat, în cererea de suspendare a președintelui, mai multe motive pentru care acesta ar trebui să plece de la Palatul Cotroceni. În cererea de suspendare pe care USL a depus-o la Parlament, se arată că "majoritatea deciziilor politice majore din ultimii trei ani au fost luate în afara cadrului de funcționare democratică a statului și împotriva voinței poporului".
De asemenea, membrii Uniunii consideră că Traian Băsescu a instigat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, a încălcat în mod repetat principiul separației puterilor în stat și independența justiției, instigând totodată la nerespectarea legii și a uzurpat rolul prim-ministrului și s-a substituit în atribuțiile constituționale ale Guvernului. Mai mult, spun useliștii, președintele a încălcat în mod repetat drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor prevăzute în Constituție.
Semnatarii documentului menționează că "atât faptul că a anunțat măsurile de austeritate în 2010, cât și faptul că acestea se vor perpetua și pe parcursul anului 2012 reprezintă un gest imens de iresponsabilitate și o depășire fățișă a rolului și atribuțiilor sale prevăzute de Constituție", și că a abandonat rolul constituțional de mediator în stat și în societate.
În final, USL susține că președintele Traian Băsescu a încălcat grav Constituția când a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă va obține majoritatea absolută în Parlament și a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc.



Comentează știrea

Hanibal
6 iulie 2012
Vrem capul lui Moțoc

Demiterea presedintelui este necesara.Cetatenii au nevoie de un tap ispasitor pentru a se linisti.Basescu si coalitia PDL au facut exces de zel si s-au conformat fara fara nici un pic de rezistenta sau negociere masurilor de austeritate impuse de organismele internationale care,asa cum o dovedesc evenimentele nu se sinchisesc de soarta oamenilor ci de soarta bancilor,a capitalurilor si averilor lor.Puteau sa indulceasca masurile de austeritate reducand ,cel putin cu 25% veniturile politicianistilor in general si parlamentarilor in special. Nici atitudinea protestatara a romanilor nu s-a ridicat la nivelul celei din Spania,Grecia etc.Nenorocirea politica va continua deoarece masurile luate de USL nu fac decat sa intareasca pozitia oligarhiei indiferent de culoarea politica.Se va taia si capul lui Moțoc si cetatenii vor constata ca nu se va schimba nimic atata timp cat viitorul ramane la cheremul politicienilor ticalositi.Ieri,in Piata Revolutiei s-a infiripat un nucleu in jurul unor tineri curajosi si capabili sa faca o noua politica in Romania.Dar si aici sunt rezerve.In spatele lor stau ,ca si in USL,cei formati la scoala lui Iliescu, oportunisti,incompetenti si mediocri,pusi doar pe capatuiala.Poporul roman nu este inca pregatit sa suporte civilizatia si spiritul democratic occidental,si nimeni n-are interes sa-l pregateasca.Ramane,in continuare,o masa de manevra.Mai vorbim peste doua generatii.Cand e vorba de istorie,este putin,cand e vorba de soarta noastra e mult. Sa retinem,pana atunci ideea ca nu trebuie sa permitem consolidarea unei puteri majoritare.Un mare ganditor antic spunea ca dupa ce un om detine puterea mai mult de doua zile,devine dictator.Marele examen are loc in toamna.Sa vedem daca noi cetatenii am invatat ceva.daca nu,. . . .

gica
6 iulie 2012
demiterea presedintelui

daca psd si pnl vrea sa ia insstitutiile statului justitia cumspune basescu ca vrea sa puna mana pe ele inseamna ca pana acumau fost ale lui a facut ce a vrut el cu ele ori este frica ca se vor dezgropa dosarele flota si mihaileanu vorba lui ciobea fostul prim ministrul al romaniei daca nastase nu era cat de cat indulgent cu el la dosarul flota nici pe langa cotroceni nu avea curaj sa treaca basescu dar sa ajunga acolo si cand ajuns el si trupa lui de hotii autaiat si-au spanzurat daca n-au mai avut de unde sa fure au taiat salarii dand vina pe criza si acordurile cu fmi si bancile mondiala si europeana ca sa aiba ei de unde fura si acum le este frica striga ei hoti prin marea procurore si reformatoare a justitiei monica macovei cand era cu cu ridzi nu zicea nimic

TRUE
6 iulie 2012
BAI ASTA CHIAR E CHIOR???

Domnule Presedinte chiar nu vezi ca o tara intreaga nu te mai vrea, ne-am saturat de balivernele tale cu mineriadele si moguli, ne-am saturat de pozitia ta de jupan ATOTSTIUTOR, cand de fapt esti un lautar prost care canta dupa ureche un refren invechit...Domnule eu ma retrageam cat eram in glorie, e o vorba in romani EROU PE SCUT SAU SUB SCUT!!! In rest sa vedem ce vor face azi in Parlament...SPER DISEARA SA BEAU O BERE DE FERICIRE!!!

MIRUNA
6 iulie 2012
.Un mare ganditor antic spunea ca dupa ce un om detine puterea mai mult de doua zile,devine dictato

hmm,ma intreb unde ai citit asta ca eu nu am mai vazut asa ceva;eu nu cred si sper,sper ca nu toti oamenii au tendinte dictatoriale sau daca o fac macar sa aplice''dictatura'' legii nu a unui interes propriu sau partid/famiglie/clan mafiot !

Răspuns la: Vrem capul lui Moțoc
Adăugat de : Hanibal, 6 iulie 2012
Demiterea presedintelui este necesara.Cetatenii au nevoie de un tap ispasitor pentru a se linisti.Basescu si coalitia PDL au facut exces de zel si...
MIRUNA
6 iulie 2012
on topic

Daca pica BASE-si merita oarecum, sper ca mazare sa cada si el..dar chiar la propriu,eventual in cap,dintr un baobab sau alt copac prin africa,polinezia sau melanezia unde merge mascariciul

Părerologul de Constanța
6 iulie 2012
Stadionul lui Băsescu a eșuat !

Dar ‘mneavoastră ați uitat de toate fărădelegile pe care piratu-vă, buhăit de băutură & comp,adică împreună cu toate păpușile pedeliste pe care le-a mânuit,ne-au batjocorit în ultimii prea mulți ani ????? Acest lucru a fost posibil ȘI datorită numirii în funcțiile de care se tot vorbește, a unor indivizi fără scrupule, aserviți lui Băsescu… acum le-a venit rândul să elibereze ringul… Toți iubitorii de DEMOCRAȚIE A LA BĂSESCU,luați-vă Piratul acasă cu tot cu vaporul lui de 300 de metrii, puneți-l în ramă și rugați-vă la el… dacă v-o încăpea în sufragerie… Dacă nu va încăpea ,atunci,"puneți-i capac" și...la afundul istoriei cu el... Nu că Ponta, Antonescu și Antenele ar fi mai brezi… deocamdată, România își dezvolta singură mecanismele de autoapărare iar USL-ul, oricât de împotriva firii a fost constituită… face parte din acest mecanism… zic eu, așa, părerea mea…

Gina
6 iulie 2012
poporul nu te vrea

puterea naste monstri si basescu e unul dintre cei mai rai cu care ne-am procopsit si de care nu putem sa mai scapam Poate va veni acest moment ! Se dezic de el si acolitii lui , JOS BASESCU SI PORTOCALII ! JOS MONOCA MACOVEI ,care a dezinformat UE cu ceea ce se intampla in tara ,desi e platita pe banii nostri !!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4492 secunde