RAPORTUL CE / Pentru Schengen, României îi trebuie progrese în lupta anticorupție

1014
RAPORTUL CE / Pentru Schengen, României îi trebuie progrese în lupta anticorupție - 5290177mediafaxfotomihaidascales-1359545152.jpg

Ambasadorul Germaniei, Andreas Von Mettenheim (foto), și cel al Franței, Philippe Gustin, au declarat că, dincolo de modernizarea tehnică a controlului frontierelor, României îi trebuie pentru aderarea la Schengen progrese în reforma justiției și lupta anticorupție.

"Germania și Franța au o poziție comună. Important este modul în care Comisia Europeană, care se ocupă de această chestiune, va evalua progresele în ceea ce privește reforma justiției și lupta împotriva corupției. Este important ca România să demonstreze o imagine de unitate în exterior, ca toate forțele politice să aibă un interes profund în ceea ce privește reforma justiției și progresele în acest domeniu și, dacă toate aceste lucruri vor avea loc, sunt convins că aplicarea deplină a prevederilor tratatului Schengen va avea loc conform acelui model în două etape propus de ambele noastre țări, începând cu aeroporturile și porturile într-o primă fază și cu frontierele terestre într-o a doua etapă", a declarat ambasadorul german, într-un interviu alături de colegul francez, difuzat de Digi 24.

Cei doi au subliniat că înțeleg argumentele părții române privind interesul separării subiectului Schengen de MCV, însă temerile opiniilor publice din țările Europei de Nord sunt o realitate de care trebuie ținut cont.


"Înțeleg foarte bine partea română, faptul că se dorește această separare a mecanismului față de chestiunea aplicării tratatului Schengen, și nici eu nu aș face altfel dacă aș fi român, dar cred că publicul din Europa de Nord este interesat în primul rând ca această frontieră externă a UE, care se va afla în România, trebuie să fie sigură din toate punctele de vedere, trebuie să fie impermeabilă prin controale și cred că aceste temeri, de care noi am dori să scăpăm dacă ni se dă această ocazie, există totuși", a spus Von Mettenheim.

La rândul său, ambasadorul francez a subliniat că îndeplinirea aspectelor tehnice, chiar prin modernizarea cu concernul franco-german EADS a aeroporturilor și punctelor de frontieră, nu e suficientă dacă nu e rezolvată problema corupției, având în vedere situarea României și Bulgariei în apropierea unor bazine de imigrație care îngrijorează țările UE.

"Voi spune foarte direct: poți să ai cea mai bună tehnică din lume, dacă atunci când treci o frontieră poți să strecori o bancnotă în pașaport ca să treci mai departe fără probleme, atunci problema nu e chiar deloc rezolvată. Lupta împotriva corupției și birocrației trebuie să fie chiar eficace în România și Bulgaria. Pentru că sunteți țări importante din punct de vedere geografic al emigrației, sunteți la capătul Europei și sunteți poarta către țări care ar putea reprezenta o îngrijorare pentru Europa de mâine din punct de vedere al emigrației", a subliniat Philippe Gustin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3811 secunde