Război pe votul din diaspora. Cine câștigă și cine pierde

824
8
Război pe votul din diaspora. Cine câștigă și cine pierde - razboipevotuldindiaspora-1415808544.jpg

Articole de la același autor

Deși au trecut 10 zile de la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, nici până astăzi nu a fost rezolvată situația privind măsurile de fluidizare a votului în străinătate.

Drept urmare, se așteaptă ca situația în turul al doilea la secțiile din diaspora să fie asemănătoare cu cea din primul tur, când zeci de mii de români nu au apucat să voteze până la închiderea urnelor. Și asta pentru că, până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe a luat doar câteva măsuri organizatorice, însă nu a decis și înființarea unor noi secții de votare în diaspora. Printre măsu-rile luate, se remarcă suplimentarea nu-mărului de cabine de vot, a ștampilelor și a personalului din secțiile din străinătate. Aceste măsuri s-ar putea dovedi, însă, in-suficiente, întrucât în multe secții din dias-pora numărul cabinelor, ștampilelor și perso-nalului era deja la maximul impus de lege.

Noul ministru al MAE, Teodor Meleșcanu, spune că nu există o bază reală pentru înființarea unor noi secții de votare în străinătate și își exprimă speranța că "prin simple măsuri de bună organizare" s-ar putea dubla numărul celor care au votat în turul I, ajungându-se la circa 350.000 de votanți. Pe de altă parte, el a declarat că e nevoie de elaborarea unei legi pentru votul din diaspora, pentru a evita asemenea lucruri, iar în această lege ar trebui să se stipuleze ca fiecare român din străinătate să anunțe cu câteva luni înainte că va veni la vot.

"Noi avem la ora actuală 500.000 de români cu pașaport de rezident în străinătate. Se evaluează că în străinătate, pe tot globul, sunt undeva pe la trei milioane, trei milioane și ceva de români", a precizat Meleșcanu, subliniind că, din această cauză, nu se pot face calcule reale.

În tot acest timp, reprezentanții Biroului Electoral Central își mențin în continuare poziția exprimată, prin care precizau că este posibilă înființarea de secții de votare suplimentare în diaspora, prin ordin de ministru, precizările BEC survenind unei adrese înaintată de Teodor Meleșcanu, noul șef al diplomației.

Legat de acest subiect, premierul Victor Ponta a dat asigurări că toți românii din țară și din străinătate vor putea vota în data de 16 noiembrie.

"Prin măsurile pe care BEC și MAE le-au luat, pe 16 noiembrie toți românii din țară, toți cei din afara țării vor putea să voteze și toți cei care vor respecta acele proceduri antifraudă de data asta mult mai rapide și mult mai puțin birocratice o vor face", a spus Victor Ponta, la Realitatea TV.

Întrebat dacă se va suplimenta numărul secțiilor de votare, Ponta a răspuns: "Este o decizie pe care BEC și MAE pot să o ia, nu o iau eu".

Noile măsuri organizatorice fără ca să fie înființate și noi secții de votare nu îi satisfac însă pe cei din tabăra adversă, respectiv ACL.

"Cine nu este cu noi este împotriva noastră! Este principiul după care se ghidează PSD și Victor Ponta în ultimele zile ale campaniei înainte de al doilea tur de scrutin al prezidențialelor. Posibilitatea de a fi înființate noi secții de votare în străinătate determină PSD să jignească orice instituție independentă care nu susține abuzurile împotriva românilor din diaspora. În această situație se află acum Biroul Electoral Central, pe care PSD îl implică în mod josnic în disputa electorală. Disperarea lui Victor Ponta în fața iminentei pierderi a alegerilor îl determină să nu mai respecte nicio regulă democratică. În aceste condiții, orice instituție neutră, care nu acceptă să facă jocurile PSD, poate deveni victima presiunilor preziden-țiabilului PSD. Cerem PSD să înceteze imediat atacul la adresa BEC și, implicit, a celor cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care fac parte din com-ponența Biroului", au transmis reprezentanții Alianței Creștin Liberale. 

Comentează știrea

sever
13 noiembrie 2014
inconstienta si incompetenta

suplimentarea cabinelor si a stampilelor este o frectie comunista pt a spune ca s-a facut ceva. in fond este praf in ochi. interesul actualului guvern este sa impiedice cat se poate votarea romanilor di strainatate stiindu-se ca 90% vor vota dreapta. la paris au fost cabine berechet, 7 pe rue dominique si 7 rue d'exposition, stampile suficiente, insa numai 4 persoane la 7 cabine. astfel ocupate erau numai cate doua cabine. lipsa voita de personal si completarea formularului in sectie au fost cauza imposibilitatii de a vota. curvarasia, necinstea si incompetenta acestui guvern comunist caracterizeaza politica de guvernare. in conditiile astea, chiar daca ponta devine presedinte, domnia lui este sfarsita inainte sa inceapa.

admirator
13 noiembrie 2014
lucrurile nu sunt asa simple

In fapt, legea arata clar, fara dubii, ca in turul 2, se vor pastra aceleasi sectii de votare ca in turul 1. Si ca in diaspora, MAE organizeaza alegerile. MAE nu are cum sa suplimentetze numarul de sectii de votare, caci va incalca Legea. Singurul care poate remedia situatia este premierul, intr-un OUG, care sa permita marirea numarului de sectii de votare. Dar el nu vrea. Pentru ca se teme de votul celor din diaspora (nu poate fi furat ca in Teleorman sau Calarasi) si pentru ca el a hotarit, inainte de alegeri, desfiintarea a numeroase sectii de vot. Daca Parchetul nu incepe ancheta impotriva lui pentru ca a impiedicat sute de mii de romani sa voteze, nimeni nu poate face nimic. Iar Nitu, nu va porni ancheta asta...

DODO
13 noiembrie 2014
cistigatorul

Cine cistiga ? PONTA ! pentru ca nu se va schimba NIMIC . Il va sacrifica pe Melescanu (ca tot trebuie sa scape de el ) asa cum s-a folosit si de Crin si voturile lui , iar el apare ca aparatorul democratiei ,urmeaza lingaul Tericeanu .De ce ar fi dat el functiile astea in afara PSD ? ii trebuie tapi ispasitori ( tantalai care sa puna botul ) NU s-a vrut niciodata inlesniri la votantii din diaspora.Si uite asa ne trezim cu Tonta presedinte ( taticul hotilor) Va fii cea mai neagra fila din istoria noastra ! Nu voi intelege niciodata ce au de cistigat cei care il voteaza ,ca doar nu imparte cu ei ceea ce fura .Regret ca acest cor de bocitoare la adresa politicienilor penali este inca destul de mare Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac ! Probabil ca vor fii fericiti ,ca doar sint saraci cu duhul !

romanul
13 noiembrie 2014
diaspora

Eu sunt un roman din aceasta tara si nu sunt dispus ca din taxele platite de mine sa se organizeze 'spe mii de sectii de votare ca sa poata vota toti cei care au plecat din tara. Tuturor li s-a asigurat posibilitatea de a vota ACOLO UNDE AU RESEDINTA INSCRISA IN ACTELE DE IDENTITATE. Atata vreme cat apari pe listele de vot din Baia Mare, sau Cluj sau Bucuresti sau orice acelasi oras din Romania, de ce am fi noi obligati sa platim organizare pentru faptul ca unii se hotarasc sa plece in Bangladesh si apoi urla ca nu le-a facut Ponta sectii de votare acolo. Pai cine trebuia sa ghiceasca ca ei au avut chef de plimbare in Bangladesh sau in Australia?

optimist
13 noiembrie 2014
smecheras de cartier sau seriozitate?

Cei care au plecat sa munceasca pe meleaguri straine au o mare calitate,nu sunt asistati social si pe deasupra trimit in tara aproximativ 5 miliarde euro,bani care se cheltuiesc pe serviciile jalnice din Romania.Sa stii ca nici ei nu o duc foarte bine pe unde sunt,au lasat in urma lor copii ,rude,prieteni si au inceput totul de la zero.Problema este alta,majoritatea celor plecati sunt apti de munca ajunsi la nivelul optim de randament dar il folosesc pt.economia altor state pentru ca noi nu stim decat sa furam,sa dam pomeni electorale,sa asteptam ajutoar social.AICI ESTE PROBLEMA DIN DIASPORA,SPERA SI EI SA AJUNGA LA PUTERE UN GUVERN CU CAPUL PE UMERI CARE SA CREEZE LOCURI DE MUNCA SI BUNASTARE.ASTEAPTA SI EI SA SE INTOARCA IN TARA LOR SA MUNCEASCA ALATURI DE FAMILIE SI PRIETENI PENTRU TARA IN CARE SAU NASCUT.

Răspuns la: diaspora
Adăugat de : romanul, 13 noiembrie 2014
Eu sunt un roman din aceasta tara si nu sunt dispus ca din taxele platite de mine sa se organizeze 'spe mii de sectii de votare ca sa poata vota toti...
silvia
13 noiembrie 2014
operator pc

Cele mai noi locuri de munca!  Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

diana
14 noiembrie 2014
venituri suplimentare

Venituri suplimentare de minim 300 dolari/luna prin munca pe calculator la domiciliu 1-2 ore/zi. Cei interesati trimiteti textul INFO la adresa de e-mail [email protected]

Ion
14 noiembrie 2014
diaspora

In diaspora vor fi mari probleme. Aseara la Nasul, Radu Moraru a spus ca s-au trimis acum 12.500 buletine de vot in Germania, exact cate s-au trimis si in primul tur. In Germania sunt 200.000 de romani. Situatia se va repeta din cauza ca au trimis prea putine buletine de vot. Dragi romani trebuie sa nu cedam prea usor in fata hotilor PSD. Comunisti imputiti. Stiti ce au facut? Au adunat angajatii de la RAJA si i-au tinut in frig, pe pod, cu orele pana au catadicsit Dragnea si Tariceanu sa vina sa declare ca nu stiu unde se afla. Oameni buni treziti-va. Nu vedeti ca habar nu au in ce tara se afla? In afara de milioanele de euro pe care le-au furat nu ii intereseaza altceva. La Tuzla primarul i-a obligat pe pompieri sa spele soselele ca vine Ponta. A murit Ceausescu degeaba. Asta vreti dragi romani? Tariceanu care nu stie pe ce pod se afla va fi prim ministrul Romaniei daca castiga Ponta. Suntem o tara de .... daca nu reusim sa scapam odata pentru totdeauna de asemenea nemernici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.0573 secunde