A DOUA DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. Cum au răspuns provocării cei doi candidați la prezidențiale. Citește aici

699
7
A DOUA DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. Cum au răspuns provocării cei doi candidați la prezidențiale. Citește aici - normala-1415835857.jpg
Klaus Iohannis și Victor Ponta au susținut, aseară, la postul B1 TV, cea de-a doua dezbatere televizată.


Iată declarațiile celor doi:




UPDATE 19:55 A început dezbaterea! Mădălina Pușcalău îi prezintă pe cei doi candidați.

UPDATE 20:00 Mădălina Pușcalău prezintă regulile dezbaterii: fiecare candidat are dreptul la un răspuns de 2 minute, la care se adaugă un drept la replică de un minut. Moderatoarea trage la sorți numele candidatului căruia îi adresează prima întrebare, iar acesta este Victor Ponta.

MĂDĂLINA PUȘCALĂU: Cine este candidatul Victor Ponta și de ce ar trebui să fie președintele României?



VICTOR PONTA: În primul rând, mulțumesc pentru invitație. Eu m-am pregătit și aseară și sunt pregătit și azi. Viziunea pe care am prezentat-o, sfârșitul regimului Traian Băsescu, Vasile Blaga, MRU, repararea celor făcute de aceștia, după doi ani și jumătate ca prim-ministru am constatat că avem nevoie de stabilitate și unitate

MĂDĂLINA PUȘCALĂU: Cine este candidatul Klaus Iohannis și de ce ar trebui să fie președintele României?

KLAUS IOHANNIS: Sărut-mâna. Sunt Klaus Iohannis, candidatul ACL, sunt candidatul care crede că votul nu este o lozincă, ci un drept. Sunt candidatul care crede că avem nevoie de o schimbare profundă după 25 de ani, care consideră că trebuie să punem "STOP" și să începem un alt fel de politică. Am adus cu mine scrisori ale celor din diaspora. Domnule prim-ministru, vi le las, poate puneți pe cineva să le răspundă de ce au fost umiliți la vot.

De ce nu ar trebui ca adversarul dumneavoastră să fie președintele României?

KLAUS IOHANNIS: Cred că nu este bine pentru România să dea puterea unui singur partid, un partid care are membri cu probleme grave cu justiția. Cred că nu este bine ca Victor Ponta să fie președintele României pentru că i-a mințit pe pensionari, pentru că a plagiat. Peste tot un om politic care este prins cu un plagiat este obligat să se retragă, la noi un om politic prins cu plagiat vrea să fie președintele României. 

VICTOR PONTA: Domnule Iohannis, eu am fost ieri la ICCJ și am o decizie definitivă, dumneavoastră v-ați ferit de Înalta Curte. Domnul Iohannis are aceeași echipă care a vrut să taie pensiile. Domnul Iohannis seamănă foarte mult cu Traian Băsescu dintr-un punct de vedere: se opune la orice. A existat un singur primar care a devenit președinte și unul care a devenit premier: este vorba de domnul Băsescu și domnul Boc, pe care eu îi consider un președinte și un premier foarte slabi

REPLICI - IOHANNIS: Domnule Ponta, îl cunoașteți pe domnul Oprea? Domnul Oprea a votat acele reduceri.

Întrebare despre calitățile contracandidatului:

VICTOR PONTA: Este un politician abil, modul în care l-a dat jos pe domnul Antonescu. Este un primar bun. Întrebarea mea este: domnul Băsescu a fost un primar bun?

KLAUS IOHANNIS: Contracandidatul meu are abilitatea de a vorbi orice, oricât, indiferent că nu știe despre ce e vorba. O altă calitate pe care am spus-o este că domnul Ponta este tânăr, a dezamăgit, este o persoană cu mentalități învechite, condus din umbră de baroni.

Cum arată România fiecăruia dintre candidați?

KLAUS IOHANNIS: În România lucrului bine făcut lucrurile încep și se termină, în România lui Klaus Iohannis lucrurile se fac în așa fel încât fiecare să fie mulțumit. România lui Klaus Iohannis este o țară a prosperității, a locului de muncă, unde fiecare are un venit decent, nu este nimeni obligat să stea cu mâna întinsă la stat. România lui Klaus Iohannis seamănă cu Sibiul lui Klaus Iohannis. România lui Klaus Iohannis este o țară în care investitorii vin cu mare încredere.

VICTOR PONTA: Eu vă dau cifre. Este vorba de o țară în reconstrucție după dezastrul lăsat de Anastase, Videanu, Blaga, Falcă. În 2009 deficitul bugetar era 8,6% din PIB. Acum România are excedent bugetar. Domnul Iohannis spunea că sunt un fraier care nu a cheltuit banii. Îl anunț că acum, în Europa, suntem 2 fraieri care nu au cheltuit banii: eu și doamna Merkel.

REPLICI - IOHANNIS: Este foarte interesant că domnul Ponta știe să vorbească doar când citește de pe cifre. După ce terminăm cu cifrele, vreau să îi întrebăm pe români: Vă merge mai bine de când domnul Ponta este prim-ministru?

PONTA: Cred că rezultatele din primul tur arată că românii sunt mulțumiți. Ce am văzut pe rețelele de socializare este că Iohannis e considerat un candidat foarte slab, dar pe care oamenii îl votează ca să nu iasă Ponta.

Cum ar arăta România în cazul în care contracandidatul câștigă?

PONTA: Va fi România domnului Băsescu: cu aceiași oameni nu se va schimba nimic. Este o nebunie să crezi că faci ceva diferit cu aceiași oameni.

IOHANNIS: În cazul în care contracandidatul meu va câștiga, a doua zi vor fi votate în Parlament legea amnistiei și grațierii și toți parlamentarii corupți vor fi albiți

Cei doi adversari au o polemică legată de urmărirea penală și arestarea preventivă a parlamentarilor. Iohannis propune votarea în Parlament a încuviințării urmăririi penale și a arestării preventive.

Sunteți de acord cu legea amnistiei și grațierii?

IOHANNIS: Sunt total împotriva acestei legi, PNL-ul a fost de când am venit eu împotriva acestui act de care România nu are nevoie, dar de care PSD are mare nevoie. Ponta a fost împins în față de PSD ca să fie votată această lege.

PONTA: Răspunsurile sunt din ce în ce mai puțin serioase. Ați spus că nu ați votat, legea nu a fost încă votată. Ministrul Justiției, care este aici, cu mine, a dat aviz negativ și eu vă spun, fără lozinci, că această lege nu se va vota

IOHANNIS: Reiau provocarea. Haideți să convocăm Parlamentul. Mâine se face convocarea și vineri picăm legea, ca să dovediți că sunteți de acord cu această lege

PONTA: La ultima moțiune a venit cineva și a spus același lucru. Știți cine era? Sorin Roșca Stănescu. Vă rog frumos, lăsați demagogia lui Traian Băsescu

IOHANNIS: Vorbă lungă, convocăm sau nu Parlamentul?

PONTA: Îi cereți lui Roșca Stănescu să fie liber să participe?

Sunteți de acord ca un ministru să aibă mai multe drepturi decât un simplu cetățean? Ce măsuri ar trebui luate pentru schimbarea acestui lucru?

PONTA: Ieri, domnul Iohannis făcea două confuzii care se fac și în presă. În primul rând, parlamentarii nu au imunitate. În al doilea rând, vorbea de imunitatea președintelui. Acesta nu poate renunța la ea decât dacă demisionează. Vă asigur că voi da avize pentru toți cei urmăriți penal.

IOHANNIS: Consider că imunitatea trebuie să rămână doar atunci când este vorba de opinia politică. Trebuie modificată legislația, justiția trebuie să își urmeze cursul indiferent dacă o Cameră sau alta votează altceva. Dacă vorbim de miniștri, eu vorbesc cu domnul Roșca, vorbiți dvs. cu doamna Andronescu?

PONTA: Sigur că da. O mică precizare. Am vorbit ieri de domnul Vosganian, pentru că vorbim de ipocrizie. Toți care greșesc trebuie să plătească. Îi fac domnului Iohannis o propunere: luăm săptămâna viitoare legislația din Germania privind imunitatea și o transpunem în România

IOHANNIS: Eu sunt în favoarea oricărei propuneri, dar de ce să așteptăm până săptămâna viitoare? Haideți să votăm, se poate face, vineri se poate vota. Dacă nu vă este frică de baroni

PONTA: Știți când vreau să convocăm Parlamentul? Marți, când mergeți dvs. la Înalta Curte

IOHANNIS: Stați liniștit, că se va rezolva cum trebuie.

Cum veți garanta independența justiției?



IOHANNIS: Cred în independența justiției. În acest domeniu, cea mai bună soluție este ca noi, politicienii, să nu ne băgăm în justiție.

PONTA: În primul rând, domnul Iohannis spunea într-un limbaj neaoș, care îmi place, că să nu ne mai băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. O să mă comport ca președinte în privința justiției așa cum m-am comportat ca prim-ministru. Eu am propus-o pe doamna Kovesi.

Minutul nefolosit: IOHANNIS: Domnule Ponta, recunoașteți o decizie a instanței? Există o decizie care spune că eu sunt președintele PNL, ați mințit

PONTA: Dumneavoastră ați mințit de multe ori


Care va fi atitudinea dvs. față de instituți precum ANI și DNA. Vizați modificări în aceste două instituții?

IOHANNIS: Cred că DNA-ul face o treabă excepțională. Eu sper ca, pornind de aici, să ajungem la o curățire a clasei politice. Eu voi merge pe linia actuală, ca președintele să lase DNA să își facă treaba. În ceea ce privește ANI, eu cred că este o instituție benefică, ce trebuie să fie întărită. Eu voi propune partidelor să se reglementeze o legislație unitară în privința incompatibilităților, iar atunci treaba ANI va fi foarte bună.

PONTA: Pentru mine este mai ușoară întrebarea pentru că nu am avut probleme nici cu DNA-ul, nici cu ANI. Eu ca premier le-am asigurat toate condițiile. Singurul caz în care justiția este blocată este cazul senatorului Mora.


REPLICI - IOHANNIS: Mi se pare interesantă abordarea domnului Ponta, însă mi se pare revoltător că avem un alt mare scandal în privința retrocedărilor. Domnii Hrebenciuc și Sârbu au pregătit retrocedarea a zeci de mii de hectare.

PONTA: Mă așteptam să spuneți lucrul acesta. (Victor Ponta vorbește de retrocedări din Sibiu).

IOHANNIS: Ați mințit grosolan!

PONTA: Sunt date oficiale.

IOHANNIS: Nu cunoașteți legea!

PONTA: Nu este cazul să mă jigniți.

Relația președinte - premier

PONTA: A fost o temă foarte discutată în campanie, să nu dăm puterea unui singur partid. Eu am propus USL. Duminică, românii vor vota ca președinte pe Victor Ponta, iar ca premier pe Tăriceanu.

IOHANNIS: Nu cred că vom avea o relație între președintele Iohannis și premierul Victor Ponta pentru că eu cred că după 16 noiembrie partidul îl va trimite acasă pe Victor Ponta. Dacă totuși se va întâmpla, voi colabora cu domnul Ponta.


Parlament unicameral sau bicameral. Câți parlamentari ar trebui să fie?

IOHANNIS: Putem să constatăm că avem un Parlament prea mare. După părerea mea, România are nevoie de un Parlament mai mic, trebuie schimbată legislația privind accesul în Parlament. După părerea mea, Parlamentul trebuie să fie bicameral.

PONTA: Eu, spre deosebire de lozinci, am făcut lucruri. Am depus, împreună cu Crin Antonescu, o inițiativă a unui Parlament cu 300 de parlamentari. Domnul Blaga, Ungureanu au intrat de pe locurile 2-3. Dacă le spuneți mâine că lucrul acesta nu este corect...

IOHANNIS: Haideți să convocăm Parlamentul mâine și putem rezolva asta imediat ce picăm legea amnistiei și grațierii. Toți vrem un Parlament mai suplu, haideți să ne apucăm de treabă.

PONTA: Să spuneți că mâine putem vota o lege privind structura Parlamentului este de neconceput. Sunteți total nepregătit.



Întrebarea pentru contracandidat

IOHANNIS: Văd că domnul Ponta este în mare formă, sucește diverse răspunsuri, nu doresc să vă întreb nimic, domnule Ponta.

PONTA: Eu doresc. Vreau să vă întreb ceva foarte important: sunteți de acord că pentru ardeleni toate drumurile duc la București?

IOHANNIS: Sunt de acord.

Mesajul către români

PONTA: După zece ani de dezbinare, România are șansa să meargă în direcția bună, să reparăm nedreptățile, am dat înapoi salariile, pensiile, nu mai vreau să ne atacăm. Am mare încredere în România, putem să închidem rănile care au fost deschise în acești 10 ani. Voi fi un președinte bun și pentru domnul Iohannis și pentru cei care au votat un alt contracandidat.

IOHANNIS: Apropo de pensii, este vorba că una vorbim și alta facem. Am aici o pensie de 4 lei.

PONTA: Domnul Iohannis nu știe legea, habar nu are de legea pensiilor

IOHANNIS: Din păcate, de data aceasta nu trebuie să alegem între două persoane, Klaus Iohannis și Victor Ponta. Eu vă propun o schimbare a modului în care se face politică, domnul Ponta vă propune o continuare a modului de a face politică. Domnul Ponta vă propune o creștere a taxelor. Voi avea respect față de lege, față de cetățeni, voi apăra dreptul românului la vot, indiferent dacă votează în București, în Dorohoi sau în Londra. Domnul Ponta nu a reușit să facă acest lucru. Dacă cineva nu și-a făcut bine treaba ca prim-ministru, cum putem să ne gândim că își va face treaba bine ca președinte? Judecați bine, pentru că Victor Ponta este exponentul baronilor, nu dați puterea unui partid de stânga nereformat.

PONTA: Exact ca Traian Băsescu. L-ați studiat bine pe Traian Băsescu. Domnule Iohannis, l-am văzut pe Traian Băsescu, același fariseism, aceeași idee că îi prostiți pe români.

IOHANNIS: I-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru? Pe mine m-a refuzat.


Sursa LiveText: Mediafax


Comentează știrea

zoro
13 noiembrie 2014
sunt lamurit

Am văzut din nou, un Ponta la limita arogantei, nesimtirii si ridicolului. Acest individ nu știe decât sa minta, sa manipuleze si sa dezinformeze. Fata lui afișa un zâmbet ironic si arogant care trada faptul ca e fals in tot ce zice si face. Am apreciat simplitatea bavareza a lui Iohanis din prizma alternativei pe care a oferit-o. M-am saturat sa se vorbească mult, prost, pe lângă subiect si fara efecte. Macar Iohanis spune scurt ce e de spus si ne scutește te timp pierdut cu palavrageala inutila. Sper sa asist la o noua revoluție, prin vot, pe 16. Daca pierde pontacul, i-l linșează partidul si toți puscariabilii car spera sa scale prin el si vestita lege a grațierii. O sa fie un adevărat soc pt ei toți. Romania votează, e tot ce contează !

banderas
13 noiembrie 2014
cred ca esti foarte nelamiurit

Ai vazut un Ponta informat, care vorbea la obiect fata de un Iohannis care batea campii cum ca "cu el presedinte totul va fi roz si idilic", dar fara nicio idee concreta - vorbe goale nesustinute de nimic. Putea sa spuna in acelasi registru si ca vom lua salarii fara sa muncim ca era foarte simplu fara nicio argumentare. De fapt Iohannis nu a zis nimic concret doar l-a criticat pe Ponta si a zis ce destept si frumos este el. A avut nesimtirea sa conteste hartii oficiale cu care a venit Ponta. Macar si numai de aici iti dai seama ca e mincinos, nu recunoaste nici hartii oficiale semnate. Ce mai, a fost jalnic. Nu stiu cum de PDL-ul s-a putu prezenta cu un asa camdidat slab pregatit.

sa ne lamurim
13 noiembrie 2014
x

Cine pe lumea asta e mai mincinos ca Ponta, mai evaziv, mai siret, mai grosolan ? El jigneste pe toti dar cand se ia cineva de el spune sa nu fie jignit, in afara de Basescu el altceva nu mai are in cap, a plagiat, a diszolvat 3 comisii care concluzionau asta daor sa nu recunoasca, l-a acoperit pe socul sau cu retroedarile ilegale, este atat de evident tot ce face icat nu mi se pare real ca exista inca oameni care pun botul la vrajeala lui. Putea candida Ponta impotriva oricui, acest individ nu m-a convins si nu ma va convinge. Este inconjurat de hoti si penali care te rostesc in fata si nu fac decat circ. Personal vreau mai putin circ si mai multe fapte. Ai fost in Sibiu ? Ai vazut cum arata ? Eu am fost si mi s-a parut unul dintre cele mai frumoase orase din tara si crede-ma ca am vazut tara, sunt foarte patriot. Nu cred si nu voi crede in Ponta cate zile voi trai, din fericire la fel sunt si cunoscutii mei si familia mea. Nu mai vrem communism si papusari, de ce nu vreti sa intelegeti ? NE-AM SATURAT ! Copiii mei ce viitor vor avea intr-o tara in care de 25 de ani se ridica din vechii comunisti, copiii lor si in curand nepotii lor. Ne prostesc de 25 ani de cand a trecut Revolutia si inca 40 inainte, nepotii lor stau pe baricade si facem maine poimaine 100 de ani de cand nu se schimba nimic. Vreau o tara normala, in tara mea, nu vreau sa plec, nu vreau sa renunt la lupta si speranta, nu pentru mine, pentru copiii mei. Aveti decenta de a gandi singuri, obiectiv, fara manipulare, fiti verticali, aveti demnitate, votati ! Luati exemple: Ilie Sarbu din garda veche, Daciana Sarbu/Ponta fata lui din garda noua, pe ce facem pariu ca la rand vine copilul lui Ponta in politica ? Altul, Hrebe din garda veche, fisu din aia noua, noroc ca nu s-a inmultit intre timp. La fel este peste tot, in toate partidele politice, aici e necazul !

Răspuns la: cred ca esti foarte nelamiurit
Adăugat de : banderas, 13 noiembrie 2014
Ai vazut un Ponta informat, care vorbea la obiect fata de un Iohannis care batea campii cum ca "cu el presedinte totul va fi roz si idilic", dar fara...
banderas
13 noiembrie 2014
pentru X

Se vede ca, precum candidatul pe care il sustii spui doar lozinci si nimic concret argumentat. Plagiat, neplagiat, nu ma intereseaza, stie toata lumea ca in Romania cel putin 95% din lucrarile de doctorat, masterat lucrari de licenta sau de diploma sunt plagiate daca stai sa le cauti, dar nu asta este important. in afara de marii cercetatori nu cred ca exista lucrari de doctorat neplagiate.Imi spui ca Sibiul arata bine?. Te intreb si eu, ai vazut cum arata statiunea Mamaia? Fata de acum 20 ani arata superb, asta nu il califica pe primarul Mazare, cu tot respectul, pentru a fi un bun presedinte de tara. M-am saturat sa tot aud sloganul cu PSD=comunisti. Dar Blaga, Basescu ce or fi fost? De fapt politicienii mai in varsta cam din toate partidele au fost in PCR sau in FSN, asa ca sa nu mai discutam despre asta. Despre corupti ce vrei, sa iti amintesc despre Videanu, Berceanu, Udrea, Anastase ... si lista este lunga. Sunt cei din spatele lui Iohannis, dar nu asta este esential ci faptul ca omul asta nu are nicio tangenta cu functia de presedinte. Sincer, il vezi pe Iohannis intr-o discutie cu Hollander, Cameron, Merkel, Putin sau Obama?

zoro
13 noiembrie 2014
tot nu m-ai convins

Inteleg ca Mickey Mouse este mai prezidentiabil ? Pe bune ? Ma uitam si aseara la el, are o fata de copil prins la furat. Doar ca el nu se va opri din treaba asta ! Sa te lamuresc, sa fie mai clar, nici macar nu am votat cu Iohannis in primul tur, dar nici cu Mickey. Sunt doua personaje pe care nu le-am dorit in T2 dar din doua belele o aleg pe cea mai mica. Nu suport PSD, USL, sau orice alta forma, structura, mod de organizare al acestor indivizi, puscariabili, condamnati, anchetati, incompatibili, plagiatori, mincinosi, aroganti, iscoditori si nesimtiti. O tinem asa mult si bine, zic sa ne oprim, eu cu ale mele, tu cu ai tai. Indiferent cine iese, sa fie mai bine, pentru ca dupa cum vezi, nu ne intelegem nici in scris, nici oral, nici la televizor, nici in idei, nici la fapte, fiecare cu tara si cu lumea lui.

Răspuns la: pentru X
Adăugat de : banderas, 13 noiembrie 2014
Se vede ca, precum candidatul pe care il sustii spui doar lozinci si nimic concret argumentat. Plagiat, neplagiat, nu ma intereseaza, stie toata...
zoro
13 noiembrie 2014
ca tot discutam de mincinosi !

INS îl contrazice pe Ponta. Cifrele prezentate în dezbatere SUNT FALSE! Scrie in Cuget Liber. Nu e el mincinos, dar nici adevarul nu-i place ! Mai cauta pe net, daca vrei mai mult de la viata ta !

silvia
13 noiembrie 2014
operator pc

Cele mai noi locuri de munca!  Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Joi, 13 Noiembrie 2014
Stire din Politică-Administrație : Romii argeșeni votează cu "FONTA"
Pagina a fost generata in 0.3775 secunde