Relațiile orașelor constănțene cu frații de peste hotare sunt "neprețuite"

1990
Relațiile orașelor constănțene cu frații de peste hotare sunt
De ani buni, localitățile constănțene au făcut deja o tradiție din încheierea unor acorduri de înfrățire cu alte orașe de peste hotare. În vederea realizării unei apropieri între părțile implicate, edilii au stabilit diferite forme pentru acoperirea cheltuielilor legate de schimburile de experiență.

În viziunea viceprimarului orașului Năvodari, Florin Chelaru, administrația locală a început acum 12 ani "o frumoasă poveste" cu orașul Gemlik din Turcia prin semnarea acordului de înfrățire, povestea continuând și acum. "Noi chiar suntem ca frații. Ei cunosc România datorită nouă și noi, la rândul nostru, am vizitat zone cu valoare culturală din Turcia. Chiar dacă primarii care au făcut aceste înfrățiri nu mai sunt printre noi sau nu mai sunt la cârma administrațiilor locale, relațiile strânse s-au păstrat", a spus pentru început liberalul Florin Chelaru. "Nu vorbim săptămânal, dar o dată la două-trei luni tot luăm legătura. Sunt interesați și ei de viața politică de la noi, de campaniile electorale, de evenimentele noastre culturale. Chiar există o prietenie foarte strânsă", a adăugat el.
Cea mai recentă vizită a fraților turci a avut loc la sfârșitul lunii iulie, cu ocazia sărbătoririi Zilelor Orașului. Potrivit lui Chelaru, așa cum se prevede în acordurile de înfrățire, transportul este plătit din fondurile locale proprii, iar cazarea, masa și eventualele vizite sunt acoperite de către gazdă. Viceprimarul liberal nu a putut însă preciza cât a cheltuit administrația Năvodari cu ultima vizită a delegaților din Gemlik.
Năvodariul mai este înfrățit și cu un oraș din zona Râșcani, Republica Moldova, dar nu este o relație la fel de apropiată.

Deplasări pe propria cheltuială
Primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a declarat că, anul acesta, nu au fost gazde și nici invitați pentru frații de peste hotare. Pe de altă parte, edilul a mărturisit că Eforie urmează să se înfrățească în această toamnă cu un oraș din provincia Latina, din Italia. "Cel mai probabil îi voi duce și pe la celelalte primării pentru că sunt interesați de astfel de înfrățiri, ținând cont că în zona lor există comunități importante de români care au drept de vot", a completat Ovidiu Brăiloiu.
Potrivit lui, de obicei, fiecare delegat își acoperă cheltuielile. Doar în situația în care există evenimente și activități comune se utilizează și resursele financiare locale.

Schimburi de experiență pe fonduri europene
Medgidia se pregătește să primească la sfârșitul lunii septembrie vizita fraților italieni din Favara. Edilul Marian Iordache a explicat că municipiul s-a înfrățit cu orașul Favara în luna decembrie a lui 2009. Ulterior, italienii au aplicat pentru un pro-iect european - "Europa pentru cetățeni", implicând și partea română. Valoarea totală a proiectului se ridică la 14.000 de euro. Astfel, în perioada 30 septembrie - 3 octombrie, aproximativ 40 de invitați italieni vor veni într-un schimb de experiență la Medgidia.
Municipiul Medgidia mai este înfrățit cu orașul Zhumadian (2000) din China, cu Yalova (2002) din Turcia și Cahul (2007) din Republica Moldova.

Pregătiri pentru înfrățire
Spre deosebire de localitățile menționate mai sus, Hârșova nu s-a înfrățit până acum cu nici un alt oraș de peste hotare însă edilul din Hârșova, Tudorel Nădrag, a declarat că face în prezent pașii necesari pentru realizarea unui astfel de acord cu orașul Aszot din zona metropolitană a Budapestei. Tudorel Nădrag a precizat că o delegație a Primăriei Hârșova a fost plecată în această vară într-o vizită la Budapesta, în cadrul unui proiect european derulat în parteneriat cu Universitatea "Spiru Haret". Obiectivul principal a vizat pregătirea funcționarilor din administrația publică, care au urmat mai multe cursuri de utilizare a limbii engleze în domeniul de specialitate. Potrivit lui, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 6,3 miliarde de lei vechi, iar deplasarea în Ungaria a fost un bonus acordat funcționarilor români.
"Cred că anul acesta vom semna acordul de înfrățire. Însă aceste acțiuni au trecut în plan secund din cauza sărăciei și problemelor administrative", a explicat el.
În urma discuțiilor avute cu edilii constănțeni, pare că raporturile care se stabilesc între localități sunt neprețuite, fiecare parte încercând să descopere avantajele acestor înfrățiri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4377 secunde