Raportul Comisiei Europene:

"România trebuia să facă mai mult ca să respecte statul de drept și independența Justiției"

1071
1
Raportul Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost dat publicității, ieri, la Bruxelles, concluziile și tonul acestui document urmând să aibă impact asupra procesului de aderare la Spațiul Schengen a României.

"Raportul arată că au fost făcute anumite progrese. România trebuia să facă mai mult ca să respecte statul de drept și independența Justiției. România a îndeplinit unele, dar nu toate din recomandările CE. Este o șansă, la acest moment - progrese există, ne-ar fi plăcut ca toate cele 10 recomandări să fie implementate, dar n-am văzut încă asta, sperăm să se întâmple rapid. Autoritățile ar trebui să folosească acest raport pentru ce mai e de făcut și sperăm să vedem un mediu politic stabil și o justiție independentă", a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Potrivit oficialului Uniunii Europene, există restanțe privind protecția sistemul judiciar față de atacuri, demiterea miniștrilor cu probleme de integritate și demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Comisia susține că deși respectarea Constituției și a hotărârilor pronunțate de Curtea Constituțională a fost restabilită, nerespectarea independenței sistemului judiciar și instabilitatea cu care se confruntă instituțiile judiciare rămân o sursă de îngrijorare.

În raportul Comisiei se subliniază, de asemenea, importanța numirii unui nou Procuror General și a unei noi conduceri a Direcției Naționale Anticorupție care să se bucure de încrederea opiniei publice și care să facă dovada independenței, integrității și profesionalismului necesare pentru obținerea unor rezultate concrete în combaterea corupției.

Recomandările Comisiei subliniază și responsabilitatea pe care o au miniștrii și parlamentarii în a oferi un exemplu în materie de respectare a integrității.

Astfel, Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetați penal să le fie ridicată imunitatea

În raport se mai consemnează faptul că există intimidări și hărțuiri la adresa unor persoane din instituțiile statului, precum ANI, Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și CSM, prin intermediul presei.

Comisia Europeană va face un nou raport despre progresele României în Justiție sub MCV până la sfârșitul anului.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, a declarat că, astfel, Comisia va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile legate de reforma judiciară, de problemele de integritate precum și de lupta împotriva corupției. De asemenea, el a mai precizat că va fi menținut dialogul cu autoritățile române, iar până la finalul anului Comisia va face un nou raport pe MCV.

Comentează știrea

Hanibal
31 ianuarie 2013
RAPORTUL

Continutul raportului MCV era previzibil. Nici n-a terminat bine dl Gray prezentarea raportului si deja iubitii nostri conducatori au si luat atitudinea la fel de previzibila. Antonescu a declarat ca nu stie ce contine raportul fiind scris cu litere prea mici.Chiar daca literele erau de-o schioapa,tot nu l-ar fi putut citi deoarece este scris in limba engleza pe care distinsul social-liberal n-a invatat-o. Oricum,pentru EL, UE nu reprezinta nimic.In schimb,Ponta-copy,alias Robin Hood care ia de la saraci pentru bogati,a demonstrat din nou ca reprezinta un pericol pentru Romania.Duplicitar,mimeaza ca este dispus sa se supuna regulilor UE in calitate de premier. Dar,in calitate de presedinte PSD impreuna cu Cacarau in calitate de presedinte la Senat,este in fruntea parlamentarilor care saboteaza prevederile si intelegerile pe care Romania le-a acceptat cand a solicitat sa intre in UE. Din atitudinea si declaratiile celor doi mai rezulta ca UE si CE sunt in slujba lui Basescu. In sfarsit avem confirmarea ca Basescu este mai tare ca dna Merkel Raportul consemneaza si faptul ca in guvern si Parlament mai exista si stau la loc de cinste elemente penale ca Fenechiu de ex.Este normal.Puscariabilii reprezinta CREMA politica a USL. Calitatea acesteia ne aminteste de crema de bocanci folosita pe vremuri in armata,care se numea VAX si care era atat de tare, incat n-o puteai folosi daca nu scuipai pe ea. Interesant,dar si grav,este faptul ca UE crede ca vinovatii de situatia creata in urma tentativei de lovitura de stat din vara trecuta,sunt in masura si chiar vor sa remedieze ceva.Noi nu credem. Politicianistii n-au nevoie de UE,de Lege si de Ordine.Cu cat este apa mai tulbure,cu atat se poate fura mai usor si incompetenta mai greu de vazut.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Decembrie 2012
Stire din Actual : 2013, Anul european al cetățenilor
Pagina a fost generata in 0.3252 secunde