Pentru ca toți românii să poată circula liber în Uniunea Europeană

România va sprijini integrarea Republicii Moldova în UE

434
România va sprijini integrarea Republicii Moldova în UE - fe4c9808e6ca320b251036326208644d.jpg
Traian Băsescu a venit la Chișinău cu un credit nerambursabil de 100 milioane euro pentru patru ani și cu promisiunea că până la 31 martie Acordul de mic trafic la frontieră va deveni funcțional și cetățenii moldoveni vor putea circula în România fără vize în baza unor permise speciale.
În plus, oficialii de la București și Chișinău au convenit semnarea unui parteneriat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE). "Obiectivul nostru este ca Republica Moldova să fie membru al UE, pentru ca acolo toți românii să poată circula liber și să-și păstreze valorile culturale și limba", a punctat Traian Băsescu.
Au mai fost convenite și câteva pro-iecte de infrastructură, interconectare energetică și accesare de fonduri europene pentru calea ferată cu ecartament european Chișinău-Iași.
Președintele român a mai declarat că România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România și Republica Moldova așa cum a fost ea moște-nită de la URSS, cum insista guvernarea comunistă, dar consideră necesar un acord care să vizeze regimul frontierei "pentru a îmbunătăți condițiile de trecere a frontierei pentru cetățeni".

Distincții înalte
Președintele român și șeful interimar al statului moldovean, Mihai Ghimpu, s-au decorat reciproc cu cele mai înalte distincții de stat. Ghimpu i-a acordat președintelui Băsescu "Ordinul Republicii", iar președintele român l-a decorat pe Mihai Ghimpu cu "Steaua României" în grad de Colan.

Redobândirea cetățeniei
În cadrul unei conferințe de presă care a urmat întâlnirii bilaterale și ședinței în plen a celor două delegații, președintele interimar moldovean și-a exprimat speranța că pe viitor cetățenii moldoveni nu vor mai avea probleme la redobândirea cetă-țeniei, pentru că acesta este "un drept pe care nimeni nu-l poate contesta urmașilor foștilor cetățeni români".
În plus, Traian Băsescu a dat asigurări că pe viitor solicitanții nu vor aștepta mai mult de cinci luni de la depunerea dosarelor, cu condiția ca acestea să fie complete și să conțină toate actele necesare, iar Ministerul Justiției s-a angajat ca timp de șase luni, până la 30 iunie, să proceseze și sutele de mii de cereri restante depuse până în anul 2000.
Băsescu a mai anunțat că în ședința de mâine a Guvernului de la București se va emite un act normativ în sprijinul urgentării acordării cetățeniei - o ordonanță de urgență care să creeze o agenție specială pentru acordarea cetățeniei, cu se-diul la București și cu cinci unități teritoriale - la Iași, Galați, Suceava, Cluj și Timișoara, urmând ca dosarele pentru redobândirea cetă-țeniei să poată fi depuse în oricare dintre aceste puncte.

Problema trasnistreană
Șeful statului român a anunțat și deblocarea negocierilor pentru perfectarea unui cadru juridic modern adaptat la normele europene între Republica Moldova și România, înghețate în perioada guvernării comuniste.
Referindu-se la reglementarea trasnistreană, Traian Băsescu a afirmat că România a susținut și va susține că Republica Moldova trebuie să aibă suveranitatea asupra întregului teritoriu, iar staționarea trupelor ruse în Transnistria nu este de natură să favorizeze acest lucru. "Într-un conflict care a fost înghețat de atâta timp, cred că UE și SUA trebuie să aibă un rol mai important", a concluzionat Băsescu.
Întrebat dacă sprijină apropierea Republicii Moldova nu doar de UE, ci și de NATO, Băsescu a spus că Bucureștiul va sprijini Republica Moldova în tot ceea ce face.
În final, Traian Băsescu a felicitat guvernarea de la Chișinău pentru lansarea negocierilor cu UE pe marginea Acordului de asociere și a amintit faptul că la 25 ianuarie a avut loc prima reuniune a grupului de sprijin pentru acțiunea europeană a Republicii Moldova.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7254 secunde