România va susţine coridorul pentru exporturi ucrainene în pofida atacurilor ruse

203
România va susţine coridorul pentru exporturi ucrainene în pofida atacurilor ruse - mdg3zgy1ntkynwi1mtdkyjy4m2fmmjlj-1693236374.jpg
România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră şi culoarele de navigaţie pe Dunăre în termen de două luni pentru a ajuta Ucraina să-şi transporte cerealele fără ca Rusia să aibă acces la ele, a anunţat premierul român într-un interviu pentru Financial Times.


Marcel Ciolacu a declarat pentru publicaţia britanică că planul său va fi pus în aplicare indiferent de atacurile ruse asupra porturilor ucrainene de pe partea cealaltă a Dunării la frontiera cu România.


“Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023. Pentru a facilita acest lucru, am sporit capacitatea atât în portul Constanţa, cât şi pe căile către portul Constanţa. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”, a spus Ciolacu.


Promisiunea României de a spori coridorul de transport prin dragarea Dunării şi extinderea infrastructurii portuare survine după ce Rusia s-a retras dintr-un acord ce permitea cerealelor ucrainene să ajungă pe pieţele mondiale prin Marea Neagră. De asemenea, Moscova a ameninţat navele comerciale care părăsesc porturile ucrainene, ceea ce a condus la o redirecţionare a exporturilor via fluviul Dunărea.


„Ne-am învăţat lecţiile şi cu privire la Rusia. Suntem la zero dependenţă de energia sau resursele ruseşti. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiţionat”, a afirmat Ciolacu.


În primul său interviu pentru media internaţionale de când a devenit prim-ministru în luna iunie, Marcel Ciolacu a spus că Bucureştiul nu va fi intimidat de Moscova şi şi-a exprimat încrederea că apartenenţa ţării sale la NATO va descuraja orice ostilităţi directe din partea Rusiei. „Nu există niciun risc de securitate pentru România în acest moment. Capacitatea crescută a portului Constanţa şi alte rute vor permite dublarea exporturilor de cereale ucrainene la 4 milioane de tone pe lună”, a spus el.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7033 secunde