Scriitori tătari crimeeni, evocați într-o acțiune a UDTTMR

213
Scriitori tătari crimeeni, evocați într-o acțiune a UDTTMR - udttmr1-1360146205.jpg
Filiala Constanța a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, prin Organizația de Femei și Comisia de Cultură, organizează joi, 7 februarie, începând cu ora 16,00, la sediul central al UDTTMR din str. B.P. Hașdeu nr. 53, acțiunea "Scriitori tătari crimeeni - Bekir Sıtkı Çobanzade și Hamdi Giraybay". 

În cadrul manifestării, vor avea loc momente artistice menite a evoca viața și personalitatea celor doi mari scriitori tătari crimeeni.

Poet național al tătarilor, filolog, lingvist, prof. univ. dr. Bekir Sıtkı Çobanzade s-a născut la 15 mai 1893 în localitatea Karasubazar din Crimeea, într-o familie foarte săracă. După absolvirea studiilor primare în localitatea natală, Çobanzade a urmat liceul la Istanbul și facultatea la Budapesta. În 1920 a primit titlul de "Doctor", în același an întorcându-se în Crimeea, unde a fost profesor, decan și rector la diferite universități. Cu prilejul primului Simpozion Științific de Turcologie susținut în anul 1926 la Baku – Azerbaidjan, Bekir Sıtkı Çobanzade a făcut o serie de cercetări asupra graiurilor turcice. Reputat turcolog, Bekir Sıtkı Çobanzade s-a stins din viață în anul 1938.

Hamdi Giraybay s-a născut la data de 14 februarie 1901. Ca poet s-a remarcat prin poezii prin care își manifesta dragostea față de patrie, dar și prin poezii patriotice mobilizatoare adresate tinerilor și femeilor. În 1923 merge la studii la Facultatea de litere din Istanbul, unde își susține lucrearea de licență cu tema "Istoria Crimeei". În 1926 se întoarce în Crimeea, iar în 1930 a fost ucis de către bolșevici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Ianuarie 2013
Stire din Politică-Administrație : Cine îi ia locul lui Curt-Mola
Pagina a fost generata in 0.2844 secunde