Scuze italiene pentru comunitatea tătară din România

614
Scuze italiene pentru comunitatea tătară din România - b7d7b7eecf8f33fe3443bf4b36bfc5b7.jpg
Deputatul italian Mircea Grosaru a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, scuze comunității tătare din România, în urma glumei pe care a făcut-o, în urmă cu câteva zile, pe seama unor cutume religioase specifice Islamului. Parlamentarul a venit la Constanța special pentru acest incident, afirmațiile sale care l-au vizat pe deputatul UDTTMR Aledin Amet, aducând atingere imaginii întregii comunități.
Numeroși membri ai comunității tătare din România, precum și muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din țara noastră, au participat ieri la o conferință de presă la care a luat parte și deputatul minorității italiene din România, Mircea Grosaru. În cursul acestei săptămâni, în cadrul unei întâlniri la Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, acesta a afirmat în glumă că deputatul tătar Aledin Amet ar consuma produse interzise de religia islamică, respectiv carne de porc. Incidentul nu ar fi luat o astfel de amploare dacă discuția nu ar fi ajuns să fie redată pe mai multe posturi de televiziune, care au speculat afirmațiile, de fapt, mai degrabă în scop politic. Acest lucru a fost subliniat și de parlamentarul italian care și-a cerut scuze public pentru gluma pe care a făcut-o. El a ținut să precizeze că singurul lucru adevărat din acest incident este faptul că s-a făcut acea glumă, dar că în niciun caz colegul său tătar nu a consumat carne de porc.
Parlamentarul italian a ținut să sublinieze și faptul că până acum nu au fost niciun fel de probleme la nivelul grupului. Nu în ultimul rând, Mircea Grosaru a ținut să mențio-neze că, din punctul lui de vedere, mediatizarea acelei înregistrări de diferite televiziuni a avut o conotație politică, pe fondul unei situații foarte tensionate în România. Este cunoscut faptul că Grupul Minorităților Parlamentare face parte din arcul de guvernare, în acest mandat voturile celor 18 reprezentanți contând foarte mult, lucru care produce mari nemulțumiri în rândul opoziției.
La întâlnirea de ieri a fost prezent și muftiul Muurat Iusuf care a sanc-ționat aprig astfel de glume cu tentă religioasă, indiferent de confesiune. Muftiul a precizat că aceste glume nu sunt justificate în nicio împrejurare, cu atât mai puțin la nivelul parlamentului, unde reprezentanții de acolo ar trebui să fie modele pentru cei ce i-au votat.
Și alți membri ai comunității tătare prezenți ieri la conferință au luat poziție față de gluma deputatului Mircea Grosaru, cunoscut fiind faptul că religia este un domeniu foarte sen-sibil pentru musulmani și nu numai.

"Presupun că se vor găsi și metode mai puțin radicale"
Cel care a detensionat atmosfera și a atras atenția asupra faptului că de acum înainte toată lumea ar trebui să fie mai atentă la afirmațiile făcute a fost fostul deputat Gelil Eserghep. El a ținut să intervină în discuțiile de ieri în special datorită faptului că, așa cum a precizat, îi cunoaște pe ambii protagoniști ai incidentului.
"Sunt convins că nu sunt convingerile domnului Grosaru, pe care îl cunosc foarte bine, dar nu trebuie să uităm că foarte multe evenimente negative au pornit de la baza unor glume nefericite, a declarat Gelil Eserghep.
Cât privește intenția deputatului Aledin Amet de a se retrage din Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, atât Gelil Eserghep, cât și alți membri ai comunității, deși supărați din cauza incidentului, au susținut că grupul minorităților trebuie să rămână unit așa cum a fost de 20 de ani. "Presupun că se vor găsi și niște metode mai puțin radicale", a fost de părere același Eserghep, dar și alți vorbitori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4832 secunde