Senatul a decis ca Ziua Limbii Române să fie pe 31 august

282
Plenul Senatului a aprobat, cu 102 voturi pentru, două voturi împotrivă și o abținere, proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române.
Conform proiectului de lege, evenimentul va fi marcat prin organizarea unor manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei limbii române.
Potrivit motivației, limba română reprezintă fundamentul identității naționale și din aproximativ 32 de milioane de vorbitori de limba română, 10 milioane trăiesc, astăzi, în afara granițelor României, iar din ei, patru milioane sunt în Republica Moldova.
"Românii din afara granițelor trebuie să simtă că sunt sprijiniți în demersurile lor de păstrare a culturii și identității naționale, prin oferirea educației în limba română, oriunde s-ar afla", susțin inițiatorii.
Un alt argument în favoarea legii este că, începând cu anul 1990, limba română este sărbătorită, în fiecare an, la 31 august în Republica Moldova, iar din 2006, la 31 august, este organizat în București, pe treptele Teatrului Național, Concertul limbii române, eveniment menit să promoveze libertatea de a vorbi limba română.
Proiectul a fost inițiat de 166 de senatori și deputați din toate partidele parlamentare. Camera Deputaților este for decizional pentru acest act normativ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 07 Decembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Traian Băsescu pleacă la Bruxelles
Pagina a fost generata in 1.3748 secunde