​Klaus Iohannis: România trebuie să-și depășească paradoxurile culturale

132
​Klaus Iohannis: România trebuie să-și depășească paradoxurile culturale - klausiohannis-1579118065.jpg
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că România trebuie să-și depășească paradoxurile culturale care, din nefericire, au caracterizat-o în ultimele decenii, susținând că sunt artiști care se afirmă internațional, dar, pe de altă parte, există un consum cultural dezechilibrat.


"M-am angajat în campania prezidențială la un amplu proiect de reconstrucție, care să facă din România o societate a normalității, o țară în care statul să lucreze pentru cetățeni, iar drepturile acestora, inclusiv cele culturale, să fie, în exercițiul lor de zi de zi, garantate. Patrimoniul național, creativitatea și diversitatea expresiilor culturale se află printre resursele strategice ale României normale. Ele pot fi însă fructificate mult mai bine decât până acum. România trebuie să-și depășească paradoxurile culturale care, din nefericire, au caracterizat-o în ultimele decenii: pe de o parte, artiști care se afirmă și se bucură de succes în fața publicului de pe toate meridianele globului, poeți și prozatori elogiați la târgurile internaționale, iar pe de altă parte, un consum cultural dezechilibrat și o bază materială insuficientă și neperformantă", a spus Klaus Iohannis.


Acesta se așteaptă ca specialiștii din domeniu să stabilească cât mai curând obiectivele modernizării infrastructurii culturale naționale.


"Cultura românească merită o infrastructură funcțională, un cadru administrativ stabil și crearea condițiilor pentru o resursă umană echilibrat distribuită teritorial. Mă aștept ca responsabilii și specialiștii domeniului cultural să stabilească cât de curând prioritățile și obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naționale și să dea un conținut realist finanțării multianuale a acestora, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene", a afirmat șeful statului la Ateneul Român.


Klaus Iohannis a precizat că va urmări, în cadrul Consiliului European, ca România să transpună angajamentul din Agenda strategică a UE 2019-2024 privind investițiile în cultură și patrimoniu cultural.


"Departe de a fi contrapusă identității noastre naționale ori a celei specifice a minorităților etnice, apartenența noastră la Uniunea Europeană a condus la un dialog cultural benefic și activ, la deschiderea creației românești către noi segmente de public, la punerea în valoare a patrimoniului cultural al comunităților. Din această perspectivă, voi urmări în cadrul Consiliului European să transpunem în fapte angajamentul din Agenda strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, care stipulează că vom investi în cultura și în patrimoniul nostru cultural, care stau la baza identității noastre europene", a mai declarat președintele.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0898 secunde