Soldații și gradații voluntari vor putea efectua serviciul militar până la 50 de ani

474
Plenul Senatului a aprobat propunerea legislativă potrivit căreia vârsta până la care soldații și gradații voluntari pot efectua serviciul militar crește de la 40 de ani la 50 de ani.

Propunerea de lege, care a fost inițiată de mai mulți deputați, a fost aprobată de plenul Senatului cu 83 de voturi pentru, 11 voturi împotrivă și două abțineri.

Senatorii au aprobat și raportul suplimentar favorabil cu amendamente întocmit propunerii legislative de Comisia pentru apărare din Senat, unul dintre amendamente privind majorarea vârstei până la care se consideră că soldații și gradații voluntari își pot efectua serviciul militar eficient la 50 de ani. În textul inițial al propunerii legislative se propunea majorarea vârstei de la 40 de ani la 45 de ani.

"În urma analizelor efectuate de conducerea Ministerului Apărării Naționale și a celorlalte structuri în care sunt angajați soldați și gradați voluntari, s-a constat că această categorie de personal își poate desfășura activitatea în cele mai bune condiții până la vârsta de 50 de ani și nu până la vârsta de 40 de ani, cum se prevăzuse inițial. Analiza a avut în vedere și problematica privind cheltuielile cu selecția și instruirea, precum și necesitatea de a se beneficia de experiența acumulată de aceștia în teatrele de operații, în condițiile participării cu trupe pentru îndeplinirea angajamentelor asumate față de partenerii din NATO", se arată în raportul suplimentar al Comisiei de specialitate din Senat.

Un alt amendament adus legii prevede faptul că soldații și gradații profesioniști în activitate care se disting prin modul de îndeplinire a atribuțiilor, pregătire profesională și comportare demnă, participări la misiuni în afara teritoriului statului, pot fi înaintați într-unul dintre gradele de fruntaș, caporal clasa a III-a, clasa a II-a sau clasa I, în mod excepțional, în limita numărului aprobat de către minister, fără să fie condiționați de alte criterii.

Legea are un caracter organic, iar Senatul a dezbătut-o în calitate de Cameră decizională. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.304 secunde