Starea de urgență, decretată de Klaus Iohannis, aprobată joi de Parlament

334
Starea de urgență, decretată de Klaus Iohannis, aprobată joi de Parlament - fondiohannisstaredeurgenta-1584383565.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul privind decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul unor drepturi, însă măsurile se aplică gradual, în funcție de desfășurarea situației. Sunt mai multe măsuri cu aplicabilitate directă și alte măsuri care vor fi luate gradual.

Printre altele, Klaus Iohannis a anunțat că școlile vor fi închise pe perioada stării de urgență. Dacă va fi nevoie, pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.)

De asemenea, pot fi luate măsuri graduale, dacă situația se agravează, doar după o evaluare a Comitetului pentru Situații de Urgență. Printre ele se numără închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, închiderea graduală a granițelor, sau limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone.

În domeniul muncii și protecției sociale, Guvernul poate sprijini angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19, prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

Șeful statului a mai anunțat ieri că prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pentru angajați și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență.

Totodată, pe durata stării de urgență, are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu excepția controalelor dispuse de către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a celor dispuse de Inspecția Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă.

Starea de urgență este o măsură excepțională ce poate fi instituită de președintele României, prin decret, cu încuviințarea Parlamentului.

În acest context, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că Parlamentul va vota cel târziu joi decretul privind starea de urgență. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3139 secunde