Tanczos Barna se opune planului UE pentru protejarea pădurilor

287
Tanczos Barna se opune planului UE pentru protejarea pădurilor - ta-1626683730.jpg
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczos Barna a semnat, alături de alți 10 miniștri din UE, printre care cei ai Austriei, Ungariei, Poloniei, Franței sau Germaniei, o scrisoare către Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Acordul Verde European, în care este criticată strategia forestieră planificată a UE. Într-un interviu acordat presei maghiare, Tanczos Barna spune că nu e de acrod cu strategia Comisiei Europene și susține că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat strategia sa, parte a planului climatic, pentru absorbția a mai multor gaze cu efect de seră din atmosferă și încurajarea biodiversității. Astfel, printre măsuri, executivul european susține plantarea a 3 miliarde de copaci și acordarea de stimulente financiare pentru proprietarii de păduri, în vreme ce monitorizează pădurile existente.

Blocul comunitar propune folosirea Politicii Agricole Comune pentru scheme de plăți acordate proprietarilor de pădure, în vreme ce monitorizează pădurile existente, care reprezintă aproape două cincimi din continent. Comisia Europeană a transmis că pregătește o nouă serie de măsuri și norme de supraveghere de înaltă tehnologie pentru a proteja pădurile europene „aflate sub o presiune tot mai mare”, eficientizând în același timp actul de guvernare în toate cele 27 de state membre.

Citește și Bloomberg: Planul UE pentru a proteja pădurile europene a stârnit o furtună de foc. Companiile din industria forestieră se opun

Anunțul Comisiei Europene a fost întâmpinat cu ostilitate de companiile din industria forestieră care susțin că noua strategia a UE privind pădurile nu are în vedere și interesele proprietarilor și investitorilor de păduri.

În același timp, 11 state membre au semnat o scrisoare trimisă vicepreședintelui Comisiei Europene, inițiată la propunerea Austriei, una dintre țările UE care susține puternic industria exploatărilor forestiere. Cei 11 miniștri ai pădurilor, printre care și ministrul român Tanczos Barna cer revizuirea strategiei forestiere planificate a UE, despre care au spus că favorizează în mod nejustificat „aspectele verzi”.

Ministrul ungar al Agriculturii Stefan Nagy a declarat că Strategia forestieră a UE a fost până acum un „model de economie durabilă”, care a găsit un echilibru între aspectele sociale, economice și de mediu ale durabilității. Deplasarea acestui echilibru spre a privi doar aspectele verzi este „inacceptabilă”, a spus Nagy. Acesta a mai afirmat că noua strategie a UE „va pune în pericol locurile de muncă și rolul sectorului în economia circulară”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8785 secunde