Țărăniștii constănțeni își ling rănile după europarlamentare, dar își pun speranțe în localele din 2012

478
Țărăniștii constănțeni își ling rănile după europarlamentare, dar își pun speranțe în localele din 2012 - 02fcc1b3d50513cb9bdc841e7487fcdb.jpg
Alegerile europarlamentare au lăsat PNȚCD-ul în afara Parlamentului European. Țărăniștii au înregistrat un rezultat dezastruos la nivel național: 1,45%, puțin peste procentul obținut de un singur candidat, independentul Pavel Abraham (1,03%).
La nivel județean, țărăniștii au primit 2880 de voturi din totalul de 129.625 de voturi valabil exprimate (adică 2,22%). Președintele PNȚCD Constanța, Tudorel Chesoi, s-a arătat mulțumit de acest rezultat. "PNȚCD Constanța a cunoscut o creștere în procente față de ultimele alegeri, unde a avut o medie de 1,40%", a explicat Chesoi. Pe de altă parte, el a declarat că este nemul-țumit de unele organizații "care nu și-au făcut datoria și nu și-au manifestat interesul pentru mobilizarea membrilor și atragerea lor spre vot".
Pentru analiza rezultatelor, țărăniștii se vor întruni luni, 15 iunie, la Bucu-rești, într-un Comitet Național. De la Constanța, la întrunire vor participa liderul PNȚCD Constanța, secretarul general Adrian Țapliuc, și, posibil, și președintele Organizației Muni-cipale Constanța, Andrei Gheorghe.

Două voturi la Amzacea
Țărăniștii constănțeni au înregistrat cel mai slab rezultat la Săcele: 0,39% (doar trei voturi din 770 valabil exprimate). Potrivit lui Chesoi, aici nu există o filială a formațiunii politice, acesta fiind și motivul pentru care nu au putut aduna mai multe voturi. În schimb, există doar vreo doi-trei membri afiliați la Organizația Județeană care și-au manifestat opțiunea în favoarea partidului, în cadrul scrutinului de duminică.
La Amzacea, PNȚCD nu a reușit să înregistreze decât 0,41% (doi alegători). Aceeași situație s-a întâmplat și la Tortoman, țărăniștii obținând un procent apropiat, 0,45% (două voturi). Dacă la Amzacea există o filială de 10-15 membri, la Tortoman aceasta lipsește cu desăvârșire.
Nici la Castelu, lucrurile nu au fost mai roz pentru ei. Aici, au obținut 0,51% (șase voturi din 1167), în condițiile în care "există un nucleu al țărăniștilor condus de Ion Apos-tol", așa cum a declarat liderul Tudorel Chesoi.
Numai 0,89% au izbutit să obțină țărăniștii și în Ciocârlia, unde nu există o filială PNȚCD, ci "doar o stare de apatie", potrivit descrierii lui Chesoi.
O stare de apatie pare să fi cuprins și Comana, unde țărăniștii au impresionat cu 0,94%. "Am avut aici o organizație care s-a dezactivat acum un an pentru că nu a obținut rezultate bune la alegerile locale", a mai precizat țărănistul.

La Cogealac, o "situație specială"
Așa cum a admis și Chesoi, la Cogealac s-a produs "o situație specială". Deși țărăniștii au aici un primar, Cati Hristu, și un viceprimar, Mihai Dore, ei nu au putut obține decât 1,89% (sau 29 de voturi din 1533 valabil exprimate). Chesoi a recunoscut că lipsa de implicare a primarului a determinat obținerea unor astfel de rezultate. "Ar fi putut să aducă cel puțin 1.000 de voturi în plus", a mai declarat Chesoi. În schimb, la Vulturu, unde primar este Eugen Marius Berbec, fiul fostului gospodar-șef Neculaie Berbec (PNȚCD), țărăniștii au înregistrat cel mai bun scor din județ, 10,89%.
Chesoi a promis că va analiza situația de la Cogealac, precum și a celorlalte localități, în cadrul Biroului Județean de Conducere, ce va avea loc la sfârșitul săptămânii. El a ne-gat, totuși, varianta aplicării unor sancțiuni drastice filialelor cu rezultate slabe.

Planuri mărețe
În ciuda rezultatelor prezentate, țărăniștii constănțeni par a avea gânduri mărețe pentru viitor. Chesoi se gândește de pe acum la alegerile locale din 2012 și vrea nici mai mult, nici mai puțin decât cinci primari în județ. Acesta este unul dintre obiectivele cu care Chesoi intenționează să pornească la drum pentru alegerile din 2012. Potrivit planurilor sale, PNȚCD Constanța își propune să obțină peste 5% în cursa electorală din 2012. El mai speră ca formațiunea să aibă doi consilieri județeni și alți doi consilieri locali. "Nu putem decât să ne întărim filialele. Până acum, ne-a lipsit pragmatismul și uneori chiar curajul. Trebuie să venim cu o politică pragmatică", a încheiat optimist liderul țărăniștilor constănțeni.
Una peste alta, însă, țărăniștii constănțeni ar avea argumente în fața colegilor din țară să își propună multe, mai ales că aici, la malul mării, ei au obținut un scor superior celui de la nivel național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8317 secunde