Proiect de lege inițiat de deputații PNL Bogdan Huțucă și Robert Boroianu

Taxa de trecere pe podurile Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii ar putea fi desființată

689
Taxa de trecere pe podurile Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii ar putea fi desființată - taxa-1530630493.jpg
Deputații PNL de Constanța Bogdan Huțucă și Robert Boroianu au inițiat un proiect de lege privind desființarea taxei de trecere pe podurile Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii.

"Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atât timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre", se arată în proiectul de lege inițiat de deputații PNL Bogdan Huțucă și Robert Boroianu.

Taxa de utilizare a podurilor Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă nu reprezintă decât o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fără o justificare obiectivă: banii colectați merg la bugetul de stat; podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, deși această taxă se colectează de peste un deceniu; legislația comunitară nu impune o asemenea taxare, ci ea este rezultatul deciziei autorităților române, care au considerat de cuviință să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat.

Cei doi parlamentari constănțeni consideră că această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei: "Această taxă este plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care își au domiciliul/sediul pe raza teritorială a județelor Constanța, Tulcea și Ialomița sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au probleme de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie în alt oraș al țării. Puternic afectați sunt agenții economici care distribuie mărfuri în toată țara. Taxa se regăsește de cele mai multe ori în prețul final al produselor".

În acest sens, Huțucă și Boroianu depun propunerea legislativă pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare, în procedură de urgență.

"Procedura de urgență este justificată de faptul că legea încalcă fragrant principiul internațional al evitării dublei impuneri (două taxe pentru același bun public), precum și de faptul că o adoptare în procedură de urgență ar elimina ambuteiajele care se formează în continuare la punctele de taxare, în perioada estivală", explică deputații PNL de Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4342 secunde