De anul viitor

Taxele și impozitele din Medgidia s-ar putea majora cu 20%

169
1
Primăria Municipiului Medgidia a organizat, la Casa de Cultură "I. N. Roman", dezbaterea publică având drept temă "Stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul fiscal 2014".

Potrivit legii, impozitele și taxele care constituie venituri la bugetul de stat și bugetele locale se stabilesc anual. După caz, Consiliile Locale pot modifica anual impozite și taxele locale fără discriminare între categoriile de contribuabili, cu excepția taxelor asupra mijloacelor de transport și taxele extrajudiciare de timbru prevăzute de lege, exclusiv contravaloarea cheltuielilor efectuate cu difuzarea timbrelor fiscale. De asemenea, pentru funcționarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice și juridice, consiliile locale pot adopta taxe speciale, conform legii nr.571/2003.

Drept urmare, autoritățile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime și maxime, având inclusiv componența legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condițiile plății integrale a impozitului local datorat anual.

În cadrul dezbaterii, s-a mai discutat ca impozitul pe terenurile cu construcții amplasate în intravilan să se calculeze în funcție de rangul localității și de zona din cadrul localității. Astfel, pentru terenurile din extravilan, din anul 2014 se va plăti impozit în funcție de zona în care este amplasat terenul și utilizarea lui (teren cu construcții, teren arabil).

În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabilește de Consiliul Local al Municipiului Medgidia după cum urmează: 10% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință și 30% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal. Fac excepție clădirile care au fost amortizate integral potrivit legii, în cazul cărora cota de impozitare este de 1,5%.

Pentru susținerea proiectelor și activității specifice într-o autoritate publică, s-a propus pentru anul 2014 majorarea nivelurilor impozitelor și taxelor locale cu 20%, având în vedere că municipalitatea nu a mai majorat impozitele și taxele locale din anul 2008.

Indexarea impozitelor și taxelor locale se realizează o dată la trei ani, ținând cont de evoluția ratei inflației de la ultima indexare. Conform HG nr.1309/27.12.2012, rata inflației pentru anii 2010, 2011 și 2012 este de 16,5%, iar prognoza de inflație pentru anul 2013 este de 3,5%, totalul fiind de 20%. Pe de altă parte, impozitele pe mijloacele de transport pentru persoanele fizice și juridice vor rămâne neschimbate.

Comentează știrea

Miruna
29 mai 2013
fa-i dumneata statuie (Miercuri, 29 mai 2013, 1:03) the [utilizator] ca a lui Traian ... nud, bronzat si cu o fufà in brate ...

fa-i dumneata statuie (Miercuri, 29 mai 2013, 1:03) the [utilizator] ca a lui Traian ... nud, bronzat si cu o fufà in brate ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3586 secunde