Titlurile de proprietate din Corbu, subiectul unei anchete a MAI

3069
Titlurile de proprietate din Corbu, subiectul unei anchete a MAI - 05e41bc57a80ca4bbef3c523cc0d40d9.jpg
Constănțenii au posibilitatea de a se adresa, în fiecare marți, reprezentantului Guvernului în teritoriu, Liviu Brăiloiu, în cadrul audiențelor săptămânale, ce au loc la sediul Prefecturii Constanța. Potrivit declarațiilor lui Brăiloiu, cele mai frecvente probleme ridicate de cetățeni în cele șase luni de la preluarea mandatului de prefect, în contextul audiențelor, au ținut fie de "titlurile de proprietate, fie de drepturile de moștenitor sau de Legea 9 privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar". Admițând faptul că unele dintre problemele semnalate de constănțeni nu sunt de competența prefectului, Brăiloiu a explicat totodată că multe dintre ele intră în sfera de atribuții ale administrațiilor locale. "Oamenii vin la Prefectură cu cele mai diverse probleme: legate de venituri reduse, de case… Unele dintre probleme ar putea fi rezolvate de primari care, însă, nu neapărat din rea voință, nu-i pot ajuta pe oameni", a punctat prefectul.
Cât privește neregulile constante pe care constănțenii le-au semnalat șefului Instituției Prefectului Constanța în timpului audiențelor, ele sunt legate, susține Brăiloiu, de "speța emiterii titlurilor de proprietate la Corbu, zona Grindu Chituc, Vadu, Săcele". "Dacă până la acest moment nu am mai spus nimic, nu înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. Din contră! Aceste titluri au făcut obiectul unui control, în luna mai, din partea Ministerului Administrației și Internelor, control care a durat 20 de zile și la finalul căruia a fost întocmit un raport deloc îmbucurător pentru cei care au încălcat legea", a precizat prefectul județului Constanța. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ezitat, însă, să dea nume, motivând că nu el este cel care se pronunță, ci instanța și asta pentru că, potrivit declarațiilor sale, "unele dosare în cazul titlurilor de proprietate au ajuns la Parchet". Nu în ultimul rând, Liviu Brăiloiu a menționat și că există riscul ca aceste titluri să fie anulate. "O să redăm circuitului mai multe hectare, în mod legal", a conchis el pe marginea titlurilor de proprietate emise la Corbu, nu însă înainte de a adăuga: "încă se lucrează".

"Niște vieți sacrificate"
În ceea ce privește dosarele depuse la Prefectura Constanța și care se referă la Legea privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, Brăiloiu a afirmat că "de la începutul anului și până în prezent s-a lucrat la 1.200 de astfel de dosare". "E vorba de oameni care au lăsat în urmă toată viața lor pentru a primi, zeci de ani mai târziu, sume de bani care nu sunt îmbucurătoare. Au fost, totuși, niște vieți sacrificate", a atras atenția prefectul.
Din acest punct de vedere, el a anunțat că va accelera demersurile în astfel de cazuri, pentru ca dosarele să ajungă cât mai repede la București, la Agenția Națională de Restituire a Proprietăților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5514 secunde