La propunerea ministrului român de Externe Cristian Diaconescu,

Trenul de mare viteză ar putea ajunge și la Constanța

302
Ministrul Cristian Diaconescu, aflat într-o vizită în Franța, le-a vorbit reprezentanților cercurilor de afaceri franceze despre măsurile anticriză luate de România și a subliniat că o oportunitate de afaceri poate decurge din construirea unei linii TGV Paris - Viena - București - Constanța.
Ministrul român de Externe, invitat la Paris de omologul său, Bernard Kouchner, s-a întâlnit și cu reprezentanții cercurilor de afaceri fran-ceze, cărora le-a explicat, potrivit unui comunicat al MAE, că printre măsurile economice pe care guvernul român le are în vedere pentru perioada de criză sunt creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, neimpozitarea profitului reinvestit, capitalizarea a două bănci unde statul este proprietar - CEC Bank și Eximbank - și creșterea fondurilor pentru stimularea exporturilor. Toate acestea în con-dițiile în care cota unică de 16% va fi menținută.
Oportunitățile de afaceri care decurg din cooperarea bilaterală directă sunt construirea unei linii TGV (tren de mare viteză) Paris - Viena - București  - Constanța, proiectul gazoductului Nabucco și realizarea unui pol de competitivitate sau de proiecte comune în industria aeronautică și de apărare, a mai subliniat ministrul român de Externe.
Cu această ocazie, Diaconescu a precizat că Franța este al treilea partener comercial al României, al patrulea investitor strategic și primul partener în privința înfrățirilor instituționale între diverse localități. Diaconescu le-a mai spus oamenilor de afaceri francezi că investițiile franceze directe în România au depășit deja 2 miliarde de euro și că Franța reprezintă o piață atractivă pentru exporturile românești.
Și în cadrul întâlnirii cu omologul său Bernard Kouchner au fost abordate aspecte privind criza economică internațională și modul în care România și Franța își pot coordona eforturile din această perspectivă. "Să nu uităm că între România și Franța Parteneriatul strategic reprezintă atât un semnal politic, cât și consolidarea unor relații economice deja stabile. Acest parteneriat presupune inclusiv găsirea unor soluții adecvate din punct de vedere economic favorabile ambelor țări și principalelor companii care investesc în România", a declarat șeful diplomației române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6551 secunde