Tusac, singurul primar care mărește taxele în 2011

1458
Tusac, singurul primar care mărește taxele în 2011 - 9e49790540e2b84109a6e05fe2e66a85.jpg
Deși oamenii din România o duc din ce în ce în ce mai rău, din cauza reducerilor de venituri din partea Guvernului, anumiți edili par să nu țină cont de problemele actuale ale locuitorilor orașelor pe care le au în administrație. Printre aceștia se numără și primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac. El a decis a mărirea cu peste 50% a taxelor și impozitelor față de cele stabilite în anul 2010. La o analiză comparativă a hotărârilor pe cei doi ani, se pot observa majorări semnificative în mai toate departamentele. Astfel, s-au mărit impo-zitele pe clădiri atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, pentru categoria din urmă fiind mai mult decât dublate în ceea ce privește clădirile neevaluate. De asemenea, au intervenit modificări de peste 16% la impozitul pe teren extravilan și aproximativ 25% la taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism. Nici hotelierii și proprietarii de restaurante nu au scăpat de noile reglementări propuse de Tusac. Dacă, în 2010, existau taxe universale pentru toate hotelurile indiferent de numărul de stele, anul acesta, impozitele sunt specializate și dublate. Proprietarii cluburilor de noapte, cârciumilor, cafenelelor și barurilor a căror suprafață depășește 200 de metri pătrați vor plăti de patru ori mai mult decât în 2010. Cei mai afectați vor fi agenții comerciali. În 2010, cea mai mare taxă în acesa sens era de 250 lei, actualmente aceasta fiind mărită până la 1.800 lei. La toate aceste modificări se adaugă taxe noi, printre care și controversata taxă de paragină. Este evident că primarul Tusac alături de consilierii care au votat pentru stabilirea unor astfel de taxe au în vedere metode mai puțin ortodoxe pentru a aduce bani la bugetul local. Prefectul Claudiu Palaz a atacat în contencios aceste hotărâri, fapt ce a revoltat primăria, care îl acuză de "blocarea întregii activități a administrației locale".

Taxe și impozite la fel ca anul trecut
Se pare că primarii celorlalte orașe din județ au înțeles că o mărire a taxelor și impozitelor în plină criză ar avea urmări dezastruoase la nivel social. Excluzând cazul Mangaliei, unde creșterile sunt de-a dreptul fabuloase, doar la Techirghiol vor interveni modificări pe taxa de habitat. Totuși, după cum afirmă și primarul Adrian Stan, acestea sunt "aproape nesemnificative", oamenii fiind nevoiți să plătească cu doar 0,3% mai mult față de anul trecut.
Astfel, locuitorii orașelor Murfatlar, Medgidia, Eforie și Negru Vodă pot sta liniștiți, deoarece taxele și impozitele de aici nu au fost modificate de către primari. Singurele creșteri existente sunt cele stabilite la nivel guvernamental. Motivațiile primarilor în neintervenirea pe proiectele de taxe și impozite sunt cele ce țin de normalitatea unor oameni implicați în realitatea socială pe care o trăiesc. După cum afirmă primarul din Negru Vodă, Ion Nicolin, taxele nu au fost mărite pentru că "săracii oameni nu au cum să le plătească nici așa cum sunt."
În mod firesc, nici la primăriile mici nu au fost schimbate hotărârile de anul trecut, primarii cunoscând îndeaproape nivelul ridicat de sărăcie pe care oamenii de la sate îl resimt. Astfel, pentru comunele Deleni și Lipnița, impozitele sunt aceleași ca și anul trecut, dar nu se știe în ce măsură acestea vor fi plătite, locuitorii de aici având un trai foarte umil.

Norocoșii de la Năvodari
Cei mai fericiți în privința acestui aspect sunt locuitorii orașului Năvodari. Potrivit declarațiilor primarului Nicolae Matei, 2011 vine cu reduceri majore la taxele și impozitele pentru persoanele care beneficiază de ajutor social. Astfel, după cum s-a hotărât în cadrul ședinței de Consiliu Local, toate persoanele fizice ale căror venituri lunare nu depășesc suma de 500 lei vor avea parte de o reducere de 50% la plata impozitului pe clădiri și terenul aferent acestuia pentru locuința de domiciliu. Aceeași reducere se aplică și pentru persoanele ale căror venituri se încadrează între 501 - 670 lei pe lună.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Ianuarie 2011
Stire din Sport : Își încarcă "bateriile" în Parâng
Pagina a fost generata in 0.8889 secunde