UDTR, gazda simpozionului "Datini și obiceiuri la turcii dobrogen"

197
UDTR, gazda simpozionului

Articole de la același autor

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat, zilele trecute, la Neptun, simpozionul cu tema "Datini și obiceiuri la turcii dobrogeni". Manifestarea a fost organizată de comisia de femei a UDTR cu scopul de a reînvia câteva din tradițiile și obiceiurile comunității turce. În cadrul simpozionului reprezentantele filialelor UDTR din Constanța, Tulcea, Mangalia, Medgidia, Cobadin, Tuzla, Techighiol, Cumpăna și Măcin au vorbit despre datinile păstrate în satele dobrogene unde trăiesc comunități de turci, respectiv de "Hidirlez", o sărbătoare marcată anual pe 6 mai.

Potrivit purtătorului de cuvânt al UDTR, Sorina Asan, sărbătoarea se petrece la iarbă verde, în apropierea apelor unde se cântă melodii turcești vechi și se servesc bucate tradiționale. Tot de "Hidirlez" credincioșii musulmani merg la cimitir pentru a primeni mormintele rudelor decedate.

"Hidirlez este o sărbătoare străveche care marchează începutul verii conform calendarului Gregorian, din Anatolia și până în Balcani unde trăiesc comunități de turci. Hizir reprezintă împrospătarea vieții o dată cu venirea verii, este aducător de noroc, prosperitate, bucurie și redă sănătatea bolnavilor. Este important să nu uităm semnificația acestor sărbători care țin de identitatea noastră etnică și să le transmitem mai departe generațiilor viitoare", a spus președintele comisiei de femei, Amet Melec, organizatorul evenimentului.

La finalul dezbaterilor corul "Mehtap" coordonat de Acoium Durie și dirijat de Yilmaz Turkoðlu a susținut un scurt program artistic. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9678 secunde