UDTR se pregătește de festivalul interetnic

504
1
Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) organizează în perioada 30-31 martie cea de a -XI-a ediție a Festivalului Interetnic "Primăvară Comunitară". Astfel, în prima zi a festivalului, vineri, 30 martie, începând cu orele 16.00 se va desfășura la sediul central al UDTR, simpozionul cu tema: "Datini și obiceiuri de primăvară" .
Potrivit purtătorului de cuvânt al UDTR, Sorina Asan, în cadrul simpozionului vor fi prezentate sărbătorile care marchează sosirea primăverii la turci, tătari, germani, bulgari și albanezi precum și obiceiurile practicate cu acest prilej. La finalul simpozionului vor fi premiați elevii clasați pe primele locuri la concursul de eseuri cu tema "Obiceiuri de Primăvară", concurs lansat la începutul lunii martie în școlile constănțene.
Cea de a doua zi a manifestărilor culturale este consacrată unui spectacol de dansuri și cântece tradiționale aparținând turcilor, tătarilor, ucrainenilor, bulgarilor, aromânilor și românilor. Pe scenă vor urca ansamblurile folclorice "Fidanlar","Filizler", "Hirșavanlari", "Destan", corurile "Mehtap" și "Kaynanalar" aparținând UDTR, ansamblul "Zadunaiska Sici" (Uniunea Ucrainenilor din România), filiala Tulcea,Karadeniz" (UDTTMR) "Dobrogeanca", "Giunea mea" și Carpuz Teodora care va interpreta cântece bulgărești.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 31 martie, la ora 14.00, în Sala "Remus Opreanu" din cadrul Instituției Prefectului Județului Constanța.
Pe de altă parte, Senia Resul a mai precizat că, tot în aceeași zi va fi vernisată și expoziția "Comori de la străbuni" conținând obiecte de artizanat și costume tradiționale turcești, colecție îngrijită de Melek Osman, vicepreședintele comisiei de cultură din cadrul UDTR.
În cadrul aceleiași expoziții, Serin Turkoðlu, președintele comisiei de cultură va expune 25 de lucrări de pictură ebru.
La Festival sunt așteptați să participe președintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Sali Negiat și consulul gene-ral al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz.

Comentează știrea

varol
29 martie 2012
mirare

senia resul acume la udtr?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4329 secunde