Un singur europarlamentar român, în topul celor mai activi deputați din PE

293

Articole recomandate

Majoritatea europarlamentarilor trimiși de România în Parlamentul European au punctaje slabe atât pentru activitate, cât și pentru prezență, cel mai bine clasat român fiind pe locul 90 din 920, Silvia-Adriana Țicău (PSD), iar cel mai slab fiind pe 916, Titus Corlățean (PSD), potrivit unui clasament publicat miercuri.
Autorul clasamentului, Flavien Deltort, este un fost asistent al euro-parlamentarului liberal italian Marco Cappato și analiza sa, publicată pe site-ul www.parlorama.eu, se bazează pe date obținute din evidențele oficiale ale Parla-mentului European, luându-i în calcul pe toți cei 921 de eurodeputați care s-au perindat în cursul actualei legislaturi. Actualul Parlament European, ales în 2004, are în prezent 785 de membri. Datele se opresc la 31 decembrie 2008, precizează autorul clasamentului.
Studiul, subintitulat "O privire asupra democrației europene", apare cu câteva luni înainte de alegerile europarlamentare din 4-7 iunie 2009 și a luat în calcul trei mari criterii: prezența la ședințele în plen, prezența în comisiile specializate și gradul de implicare a fiecărui europarlamentar - prin intermediul rapoartelor, întrebărilor scrise și orale, declarațiilor scrise, avizelor sau rezoluțiilor. Autorul studiului - care de altfel a stârnit destule controverse - recunoaște că metodologia folosită este destul de empirică, scopul fiind doar o orientare generală și obținerea unui tablou de ansamblu asupra activității europarlamentarilor.
În aceste condiții, un singur europarlamentar român se regăsește între primii 100 dintre cei 920 de deputați care au fost în PE în această legislatură, numai cinci în primii 300 și numai zece în prima jumătate a clasamentului, adică până în locul 460. Majoritatea europarlamentarilor români care înregistrează 0 puncte din 5 (maxim posibile) pentru activitatea în PE compensează acest aspect la capitolul prezență, obținând în general 4 sau chiar 5 puncte din 5.
Potrivit clasamentului lui Deltort, cei mai sârguincioși zece europarlamentari români sunt următorii: Silvia-Adriana Țicău, Ovidiu Silaghi, Gabriela Crețu, Silvia Ciornei, Adrian Severin, Renate Weber, Csaba Sogor, Radu Podgorean, Maria Petre și Eugen Mihăescu. Ultimii 10 din clasamentul pe România sunt, în ordine: Vasile Dîncu, Laszlo Tokes, Dumitru Oprea, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Cătălin-Ioan Nechifor, Roberta Anas-tase, Iuliu Winkler, Sorin Frun-zăverde și ultimul Titus Corlățean.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6691 secunde