Mihai Răzvan Ungureanu, în exclusivitate pentru "Cuget Liber":

"USL vrea România în afara UE, la periferia civilizației"

624
5
Președintele Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit, într-un interviu acordat "Cuget Liber", despre evoluția politică a formațiunii sale, alegerile prezidențiale de la anul, dar și despre situația delicată a României în relația cu partenerii externi.


- Forța Civică începe să se miște pe o scenă politică în care dreapta nu-și găsește încă drumul. Ce rol va juca partidul pe care îl conduceți în politică, în general, și pe partea dreaptă a eșichierului, în special?

- Relansarea partidului Forța Civică s-a produs din dorința de a aduce pe scena politică un partid veritabil de dreapta, un partid constituit - în majoritate - din oameni noi, care nu au mai făcut politică, oameni care au confirmat, însă, în domeniile de activitate din care veneau - fie că este vorba despre activitate antreprenorială ori de profesiuni liberale. Forța Civică are drept obiective principale susținerea statului de drept, a ordinii constituționale, pe scurt, susținerea unei democrații reale, moderne, de tip european.

Partidul nostru se regăsește în valorile europene de centru-dreapta. Scopul partidului este unul evident, însă nu este și unul ușor de atins, mai ales astăzi, când ne luptăm cu forțe de stânga care deviază România de la drumul ei european, care pun numeroase bariere în calea creșterii economice a României și care vor să nimicească orice urmă de independență a justiției din România. Noi vrem respectarea separației puterilor în stat, luptăm pentru o justiție independentă și pentru un stat în care nimeni nu este deasupra legii.

Vrem o clasă politică construită pe merit, responsabilă în fața alegătorilor și un proces instituțional pe deplin transparent. Vom lupta împotriva corupției, oricât de dificilă ar fi această luptă, pentru că dorim să restabilim încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în valorile civice, vrem să recreăm coeziunea socială distrusă în mod programatic de un sistem concentraționar și apoi de către unul clientelar. Avem nevoie de o societate a oportunităților, în care fiecare cetățean are acces la un sistem educațional modern și de calitate. Vrem să stimulăm inițiativa individuală, deoarece credem în capacitatea fiecărui român de a reuși prin propriile forțe. Vom promova o societate bazată pe valori precum corectitudinea, munca și demnitatea individuală. Vrem să arătăm că politica poate fi făcută și altfel, în slujba cetățeanului și nu în detrimentul lui.

- Aveți suficientă forță politică pentru a beneficia de o posibilă viitoare scindare a forțelor politice ce conduc în prezent România? Cu ce parteneri v-ați vedea la guvernare?

- Trebuie să fim realiști: partidul Forța Civică nu este, încă, un partid mare. Cu toate acestea, deși relansat în urmă cu doar câteva luni, partidul nostru are deja patru parlamentari, iar aceasta este o performanță remarcabilă, mai ales după un proces electoral cum a fost cel din decembrie 2012.

Cât despre posibile alianțe, partidul poate guverna doar alături de formațiuni politice de centru-dreapta. Partide autentice de centru-dreapta, care cred cu adevărat în valorile de dreapta. ARD a fost o alianță de dreapta, iar noi, Forța Civică, continuăm să credem în aceleași valori și principii cu care am pornit la drum alături de celelalte partide. Formațiunile de dreapta reprezintă majoritatea tăcută a celor dezamăgiți de o clasă politică incompetentă, ticăloasă și coruptă și știm că prin exemplul nostru vom mobiliza cetățenii acestei țări să apere aceste valori. Nu vom guverna cu partide care vor să aservească țara noastră intereselor mafiote.

De altfel, încă din decembrie 2012, ne-am exprimat opțiunea pentru coagularea dreptei în România - avem nevoie de acest proces, pentru a putea contrapune o construcție solidă, credibilă și durabilă actualei puteri reprezentată de "struțo-cămilă" USL.

- Schengenul nu pare a fi o prioritate pentru România. Cel puțin în opinia USL. Dvs., ca fost ministru de Externe, cum vedeți această abordare a actualei guvernări în politica externă? E posibil ca mâine să aflăm că România nu mai are nevoie de UE sau NATO?

- Ne îngrijorează abordarea actualei guvernări. Nu e o surpriză, situația a devenit clară încă din vara anului trecut. Ea a fost limpede pentru partenerii noștri europeni și devine pe zi ce trece mai limpede și pentru cetățenii României . Au existat derapaje grave, țara noastră a fost aruncată într-o degringoladă sancționată dur de partenerii noștri occidentali. USL a subordonat prioritățile României intereselor meschine de partid.

Am spus-o și o repet: cred că USL ne dorește în afara Europei. USL vrea România în afara UE, la periferia civilizației, lipsită de șansa economică, socială, de dezvoltare sau de prosperitate.

E o atitudine criminală la adresa cetățenilor României, după toate eforturile pe care le-a făcut România pentru aderarea sa la UE. Actualul guvern se folosește de motivații care mai de care mai fanteziste pentru a-și justifica incompetența și lipsa de interes față de finalizarea procesului de integrare. Pentru puterea USL, este mai importantă menținerea în funcție a domnului Fenechiu față de interesul a milioane de cetățeni români pentru aderarea la spațiul Schengen. Ce ar mai fi de spus sau de justificat într-o asemenea situație?

- Veți candida la alegerile prezidențiale de la anul? Dacă da, credeți că îl veți avea pe Crin Antonescu contracandidat din partea USL, sau PSD se va reorienta în ograda proprie?

- Vă propun să abordam chestiunea din altă perspectivă: cea a proiectelor cu care trebuie să vină potențialii candidați la alegerile prezidențiale. Am mai făcut și cu alte ocazii această precizare - aceste alegeri trebuie să înceteze să mai fie un "concurs de frumusețe" între indivizi și trebuie să devină o serioasă competiție de propuneri pentru viitorul României. Pornind de la această premisă, voi evalua o posibilă candidatură. Având în vedere importanța acestor alegeri, vom decide, la momentul oportun și în cadrul structurilor Forței Civice - cu privire la această chestiune.

Candidatura lui Crin Antonescu trebuie, însă, tratată cu maximă seriozitate. Derapajele domnului Antonescu, atât în cadrul propriului partid, cât și în cadrul USL, au declanșat numeroase semnale de alarmă. Pe primele le-am putut observa cu toții chiar în modul actual de funcționare a PNL. Obsesia domnului Antonescu, aceea de a deveni președintele României cu orice preț, l-au condus la decizia de a-și sacrifica propriul partid.

Nu m-ar mira ca PSD, într-un final, să-și realinieze prioritățile. Antonescu există pentru ca USL să supraviețuiască. Antonescu scade însă în sondaje, mai ales după interimatul dezastruos de la Cotroceni, și nu cred că PSD va risca astfel pentru cursa electorală din 2014. Surprizele însă pot fi mari.

- Va da Forța Civică viitorul primar al Constanței?

- Forța Civică va avea un candidat la funcția de primar al Constanței, așa cum a avut și la alegerile parlamentare. Suntem astăzi mândri că avem un deputat FC din Constanța. Colegii noștri de la Forța Civică Constanța sunt implicați și fac o muncă extraordinară, și sunt convins că pot veni cu un candidat bun la Primăria Constanța. 


Comentează știrea

Liviu Chilian
7 martie 2013
Rromarlanii - corcituri satanice, Moraleprosii pseudoomenirii

..."Vom promova o societate bazată pe valori precum corectitudinea, munca și demnitatea individuală". --- Zaporojanu si Ungureanu, putzoiul merdialqaedan si primul tradator antinational, salvatorabiatii Rromarlanilor. Ca pe Rromarlania o salveaza de...ocupatia jewropeana, Kkrau ot Tulcea, primul gagautza-liberabiat al bantustanului. Ungureanu va construi o "societate bazata pe bla-bla", impreuna cu Kouletzou, fostul prefect liberabiat ce a speriat judetul cu crimele sale funciar-financiare; crime pe care, pe cand era 'idependent', putzoiul merdialqaedan le infiera cu manie rromarlaneasca. Sa vedem ce raspuns dau Camasii-de-Forta Civica, tinerii Rromarlani din satele tinutului paradisiakk de la malu' marii; sate in care tinerii, viitorul de aur al civismului ungureanesc, supravietuiesc prin crime suprarealiste impotriva batranilor, vecinilor, etc; crime ce au escaladat de cand phuterea politicastra a fost inhatata si de gashka liberabiata din care au facut parte civicii Ungureanu si Kouletzou, doua corcituri satanice. In satul Piatra, peste care bulibasa politicastra e o Greco-Tziganca zaluda, civicii ungureanesti au comis doua crime neverosimile, in ultima saptamana, sub...ochii militienilor "trimisi sa vegheze" la demnitatea satenilor. Din fantana la tanti Zebure, in varsta de 78 de ani, i'au furat pompa electrica, taind cablul electric in functiune, sminteala ce putea sa'l omoare pe civicul ungureanesc. Din curtea la tanti Reta, in varsta de 70 de ani, au vrut sa fure fier vechi. Auzind zgomot, un nepot a iesit afara, la ora doua nopatea, sa vada ce se intampla. A avut noroc ca nu l'au zdrobit cu batele, cei doi hoti cu cagule pe moaka, dupa moda...maskktzilor RABIATI ce terorizeaza Rromarlania. Nu l'au omorat fizic, dar l'au ucis neurologic - adolescentul nu mai doarme de'o saptamana, din cauza sperieturii. --- Vad ca si acest ziar a fost inghitit de crima politicastra jiganesc-mazarena. Nu mai exista opozitie in Kustendge! --- A fost o neinspiratie de joasa speta sa'l intervievezi pe cel mai INRAIT TRADATOR ce'si trage moaka de...civic. Este arhicunoscut ca Ungureanu este agent triplu: jewnglishtanez, zsidanesc si maghar! --- Sa'l citam pe zaporojan: "Mortii bashitleristi, printre care si hungarianu, de la groapa istoriei nu se mai intorc".

Liviu Chilian
7 martie 2013
Rromarlanii - acesti gnomi blestemati

Motto: "Stigmatizarea face mereu treaba "murdara", pe care niciun discurs, niciun argument nu va putea vreodata sa il inlocuiasca.(Iulianebun Lekka, agent CIA ce "scrie la Ziare.comoroi) --- In Rromarlania exista o Fora Civica, o Miscare Civica numita Partidul Romania Mare; partid ce a avut la un moment dat, 22% reprezentanti in parlament. Dar, Miscarea Civica Romaneasca este o miscare patriotica, umanista, ce nu are loc in actuala moda politicastro-corporatist-antieconomica jewro-atlantica - si trebuia DISTRUSA; distrugere INCITATA prin mass merdia; multi merdialqaedani naimiti participand cu furie patologica in lupta antiperemist-patriotica. "Armele intelectuale"(citeste guitzaturi") folosite de nebunii-sociopati printre care si Lekka, un Tzigan-Scupar din...Moldova, au fost si sunt: ostracizarea, stigmatizarea, discreditarea Miscarii Civice Romania Mare. Imi amintesc ca si zaporojanu urla ca un apucat impotriva peremistilor! Frati Romani, cititi ce guitza smintitul alogen Lekka acum, cand PLAGA anticivica neiertatoare a COPLESIT imperiul INFANTIL jewropean; imperiu al carui co-fuhreri sunt Kasperova-Merkel si Bar Roso, doi Zsidani bolsevici metamorfozati in criminali filo-corporatisti: http://www.ziare.com/europa/uniunea-europeana/o-noua-plaga-cutremura-europa-1221978

Un tanar
9 martie 2013
Vezi-ti de drum Chiliane!

Chiliane, esti o catastrofa! Comentarii expirate, care nu-si au rostul! Asta reprezinta lipsa educatiei, AUTOMAT CARACTERUL TAU DE MARLAN! Doar zici ca traiesti in Romania!

Liviu Chilian
9 martie 2013
Nicio crima nu scapa nepedepsita

Motto: "Pedeapsa pentru un mincinos patologic este, nu neaparat ca nu este crezut, ci ca el nu poate crede pe nimeni altcineva"(Bernard Show) --- Corciturile satanice, alogenii si veneticii din Rromarlania, ce EXTERMINA Neamul Romanesc, se inseala crezand ca nu vor fi fost PEDEPSITI pentru Holocaustul Romanilor; crima inceputa in Ziua Sfantului Craciun 1989! Iata "civismul" Greco-Tziganoiului smintit Kouletzou "votat" de...cosangenii lui din stabilimentul Palazu Mare; fostul liberabiat resapat in...arzoiul ungureanului. --- "Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu promitea cu o morgă serioasă inființarea unei platforme politice de dreapta cu oamenii tineri care să aducă un suflu nou pe scena politică. Tocindu-și o vară întreagă pingelele de la pantofi prin toată țara MRU a văzut cu ochii lui cam din ce aluat sunt formați militanții politici din județele îndepărtate ale țării, a mai constatat că a crea un partid de la zero este imposibil. Rămas fără partid înainte de alegeri, MRU a făcut un compromis natural, a preluat din mers un partid și a început să-l populeze cu tot felul de personaje reeșapate... nici vorbă de tineri anteprenori sau intelectuali. Personaje de tipul Jean Copilău la Olt sau Dănuț Culețu de la Constanța sunt sugestive... ultimul este un bunicuț simpatic care în mod normal ar fi trebuit să se bucure de pensie. Culețu este alegerea lui MRU pentru a candida din partea ARD la un colegiu de deputați, același Culețu a fost numit și șef pe Constanța al partidului Forța Civică. Între anii 2005- 2009 Danuț Culețu a fost prefect liberal al Constanței și apropiat al actualului ministru al Culturii Puiu Hașotti. În 2010 acesta i-a părăsit pe liberali, din perioada în care a activat ca prefect au rămas o serie răsunătoare de controverse privind retrocedările de terenuri din județul Constanța, acesta fiind acuzat public în numeroase rînduri că a încălcat legea. Un astfel de caz a fost împroprietărirea unor pretins moștenitori pe o suprafață imensă de 1000 de hectare pe amplasamentul stațiunilor de cercetare viticole de la Valul lui Traian, Murfatlar și Tuzla. Alte retrocedări cu cântec s-au făcut de către Prefectura Constanța în perimetre ecologice protejate din județ, cum ar fii grindul CHITUC sau grindul Lupilor din zona comunei Mihai Viteazu. Aceste terenuri au ajuns apoi în mâna unor rechini imobiliari interesați să preia cât multe zone cu potenția turistic de la malul mării." http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-danut-culetu-elena-uioreanu-si-petre-daea_1041955.html --- De unde atat lasitate, d'le, la Rromarlanii'astia caini rabiati?!

Liviu Chilian
5 aprilie 2013
Eduk.tia lui...Unguent, sau modelul tradatorului coprofag

Isi spune Plesu. Bulgar la origine. Alogen romarlanizat de Tampitopole. In particular, Plesu, agent german, se erijeaza in filosof(???), asa cum ucigasul-de-pisici-negre, Ungureanu, se erijeaza in...isteric. In tinerete, Plesu l'a iubit cu nabadai pe Ceausul-de-trista-amintire. La senilitate("batranete"), in k.apIUDAlismul-restaurat, a ajuns si sinistru la cultura-manelista, unde s'a ocupat cu hotia. Da! A furat bunuri din patrimoniu. In urma cu cateva luni, am citit si ramas consternat de indrazneala pachidermului - el, filosofitzistul de Tampitopole, i'ar intreba pe toti politicastrii si merdialqaedanii Rromarlani: "Tu ce stii sa faci, ba, starpitura satanizata". N'asa ca e atat de suprarealist - un parazit sa'i intrebe p'altii, ce stiu sa faca. Dar, Plesu a creat un precedent pentru oameni normali, oameni ce stiu sa faca ceva in viata lor scumpa, productiva, omeneasca. Urmare - ii intreb si io 'pa' smintitii'astia doi, Zaporajanski si...Magyarskyianu, ba, voi ce stiti sa faceti! In fara de TRADARE, TRADARE si iar TRADARE. Unguent(porecla fostului prim-sinistru) este unul din primii zece cei mai DEMENTI tradatori din Rromarlania. Asta e...eduk.tia lui! A semnat aducerea trupelor jewnglishtaneze de ocupatie a Tarii mele scumpe! Asta e "civismul" acestui homonid MIZERABIL! --- Am fost primul Roman ce am avertizat ca nebunul...pesedist direk.tor la SRI, Mahorka, e agent jewnglishtanez. Sa va amintesc ca si Lipoveanul-betzivan Timofte a fost agent jewnglishtanez, dar Satana l'a chemat la el. Cititi aici frati Romani: http://www.ziartricolorul.ro/americanii-isi-cheama-agentul-acasa-george-cristian-maior-va-pleca-ambasador-in-s-u-a/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7752 secunde