USR propune amendamente în cazul formularului digital de intrare în România: perioada de stocare a datelor să fie de 6 luni

406
USR propune amendamente în cazul formularului digital de intrare în România: perioada de stocare a datelor să fie de 6 luni - formalitaticheckintaromaeroport-1644932591.jpg
Parlamentarii USR propun mai multe modificări în proiectul referitor la formularul digital de intrare în România (PLF) - amendă de 500 de lei pentru toţi cei care nu respectă obligaţia de a completa acest formular şi o perioadă de stocare a datelor de 6 luni.

Potrivit unui comunicat al USR transmis marţi, senatorul Radu Mihail şi deputatul Iulian Lornicz au depus amendamente care prevăd ca Poliţia de Frontieră să informeze persoanele care nu au completat formularul în momentul în care verifică existenţa acestuia şi ca elevii şi studenţii care fac naveta zilnic către instituţii de învăţământ din România sau din afara ţării să poată completa şi ei formularul o singură dată.

De asemenea, parlamentarii mai propun ca persoanele aflate în tranzit să fie exceptate de la completarea formularului, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării, iar perioada de stocare a datelor să fie de 6 luni de la data completării formularului în cazul tuturor persoanelor, astfel încât cei amendaţi pe nedrept, din cauza unor erori ale Poliţiei de Frontieră sau ale Direcţiilor de Sănătate Publică, să poată face dovada completării formularului.

Un alt amendament prevede ca amenda pentru toţi cei care nu respectă obligaţia de a completa formularul să fie în cuantum de 500 de lei. În prezent, ordonanţa Guvernului prevede o sancţiune între 500 şi 3.000 de lei, ceea ce contravine principiului egalităţii în faţa legii şi lasă loc pentru abuzuri, având în vedere că majoritatea cetăţenilor au fost sancţionaţi cu amenda maximă de 3.000 de lei, au precizat iniţiatorii amendamentelor.

"Executivul a preluat doar o parte din propunerile anterioare ale USR, propuneri care ar fi făcut ca implementarea PLF şi în România să fie realmente o metodă eficientă de prevenire a răspândirii virusului şi nu o formă de a stoarce bani de la oameni. OUG are în continuare o serie de prevederi absurde. Sperăm ca majoritatea PSDNL să nu mai amâne votul pe amendamentele noastre, aşa cum au făcut-o până acum. Luni ne-au respins cererea de discutare în regim de urgenţă a propunerii legislative a USR pentru anularea amenzilor aplicate şi restituirea banilor plătiţi", a afirmat Radu Mihail, conform sursei citate.

Ordonanţa de urgenţă nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România a fost adoptată de Guvern în 15 decembrie anul trecut. În 3 februarie, Executivul a aprobat modificări la această ordonanţă. De asemenea, două propuneri legislative pe această temă, iniţiate de PSD, respectiv USR, au fost depuse la Parlament şi se află în dezbaterea Senatului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4231 secunde