Zece motive pentru a vota la alegerile europarlamentare (I)

380
Garanție a legitimității democratice a legislației europene, Parlamentul European reprezintă (sau, cel puțin, ar trebui) vocea fiecărui cetățean al țărilor membre ale Uniunii Europene. Dincolo de teorie, acest organ legislativ al UE decide, prin vocea europarlamentarilor aleși prin vot direct, asupra interesului comun al cetățenilor, precum și în ceea ce privește modul în care vor fi gestionate finanțele publice. Asta însă numai și numai prin votul de încredere acordat eurodeputaților, reprezentanți ai fiecărei țări în parte.

Românii își vor alege anul acesta, pe 7 iunie, 33 de deputați care îi vor reprezenta în PE, din totalul de 736. Alegerile europarlamentare vor avea loc simultan în toate cele 27 state membre ale UE. Dacă la primele alegeri europarlamentare, eveniment care a avut loc în noiembrie 2007, românii au ieșit la vot în proporție de doar 29,12% din numărul alegătorilor înscriși pe liste, anul acesta Parlamentul European intenționează o promovare intensă a scrutinului tocmai în scopul de a determina alegătorii să voteze. Concret, pe site-ul oficial al PE a fost creată o secțiune specială intitulată "Da, dumneavoastră decideți. Prin vot", în care sunt prezentate "zece motive pentru a merge la vot".
Primul motiv este, potrivit site-ului PE, acela că, "Prin votul exprimat" sunt aleși reprezentanții care vor "influența viitorul și viața de zi cu zi a aproape 500 de milioane de concetățeni europeni". "Dacă nu vă pasă, îi va păsa altcuiva, care va decide cine să vă reprezinte în singura adunare paneuropeană aleasă prin vot direct", se mai arată pe site-ul PE.
Al doilea motiv este acela că viața alegătorilor de rând depinde de legislația UE "fie că este vorba de alimentele din farfurie, de costul unui cărucior de cumpărături, de calitatea aerului sau de siguranța jucăriilor".
Dreptul la vot în alegerile pentru PE este unul dintre drepturile fundamentale ale cetățeanului, reprezentând totodată o posibilitate de a avea ceva de spus în modul de funcționare al UE. În acest sens, se precizează: "Prin vot, hotărâți alături de ceilalți alegători cine îi va reprezenta pe oamenii ca dumneavoastră, familia și prietenii dumneavoastră, vecinii și colegii de serviciu din Europa". Mai mult decât atât, ca cetățeni europeni reprezentați în PE, alegătorii vor putea vota sau candida în orice țară din UE ar locui, și asta chiar dacă nu sunt cetățeni ai respectivei țări.
Al patrulea motiv pentru a merge la vot ar fi acela că, "Bătrâni sau tineri, studenți sau pensionari, femei sau bărbați, angajați sau șomeri, oameni obișnuiți sau cu perspective alternative, orășeni sau agricultori, Europa ne privește pe toți, chiar și atunci când nu ne dăm seama!". Mai exact, în calitate de cetățeni membri ai UE, putem circula, studia sau munci mai ușor în străinătate. De asemenea, PE face eforturi pentru a asigura un mediu mai curat, pentru substanțe chimice mai sigure, pentru servicii și locuri de muncă mai bune. În același timp, PE este un puternic susținător al drepturilor consumatorului, al egalității de șanse și al drepturilor omului, atât în UE, cât și în afara acesteia.
Alegerile pentru PE din acest an constituie pentru alegătorii din România și posibilitatea de a merge la vot odată cu alți 375 de milioane de cetățeni europeni. În acest
fel, vor alege singurul parlament transnațional și multilingv ales în mod direct din lume, precum și singura instituție a UE aleasă prin vot direct. Model de multiculturalitate, PE reprezintă la momentul actual aproximativ o jumătate de miliard de oameni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9168 secunde