4.000 de pași pe zi sunt suficienți pentru a avea o viață sănătoasă

230
4.000 de pași pe zi sunt suficienți pentru a avea o viață sănătoasă - fond-pasi-pe-zi-1692788700.jpg

Articole de la același autor

O analiză efectuată pe 226.000 de persoane din întreaga lume a arătat că, pentru o viață sănătoasă și reducerea riscului de a muri prematur, sunt suficienți 4.000 de paşi pe zi. Iar pentru o inimă sănătoasă și buna funcționare a vaselor de sânge, sunt suficienți puţin peste 2.300 de paşi pe zi, dezvăluie același studiu. Cu cât merg mai mult într-o zi, cu atât oamenii vor observa beneficiile pentru sănătate.

Fiecare 1.000 de paşi în plus faţă de cei 4.000 recomandați reduc riscul de a muri prematur. Echipa de la Universitatea de Medicină din Lodz din Polonia şi de la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din SUA a constatat că beneficiile mersului pe jos se aplică la toate genurile şi vârstele, indiferent de ţara în care locuiesc. Totuși, cele mai mari beneficii au fost observate în rândul persoanelor sub 60 de ani.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aflăm că activitatea fizică insuficientă reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial pentru 3,2 milioane de cazuri. Iar efectuarea acestor 4.000 de paşi pe zi începe să reducă riscul de mortalitate din orice cauză, inclusiv din cea a bolilor cardiovasculare.
La început, apăruse mitul efectuării celor 10.000 de paşi pe zi cu scopul de a rămâne sănătos şi a trăi mult. Ulterior, se vehiculase un număr de 7.000 de paşi, obiectiv stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Însă, unii oameni de știință susțin că nu există un „număr magic” de paşi de făcut în fiecare zi. Este concluzia pe care o demonstrează numeroasele studii publicate în reviste ştiinţifice care s-au succedat de-a lungul anilor, fiecare propunând propria „reţetă”.
Autorii meta-analizei au examinat 17 studii diferite care au implicat un total de aproape 227.000 de persoane urmărite în medie timp de 7 ani pentru a evalua impactul asupra sănătăţii al diferitelor recorduri de mers pe jos. Conform studiului, în primul rând, riscul de a muri din orice cauză se reduce cu 15% atunci când mergem 1.000 de pași. Iar dacă avem 500 de pași la activ într-o zi, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare se reduce cu 7%.
Pentru grupurile de populaţie mai tinere, cea mai mare îmbunătăţire a fost observată la indivizii care au făcut între 7.000 şi 13.000 de paşi pe zi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1367 secunde