6 decese și 56 de cazuri de meningită cauzate de infecția cu virusul West Nile înregistrate până acum în România

655
6 decese și 56 de cazuri de meningită cauzate de infecția cu virusul West Nile înregistrate până acum în România - virus-1535048268.jpg

Articole recomandate

56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile s-au înregistrat în România din data de 2 mai 2018 până în prezent, fiind înregistrate 6 decese, arată datele furnizate Ministerului Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile. 


Cazurile sunt din: Dolj 12, Iași10, București 8, Olt și Teleorman câte 4, Galați și Ilfov câte 3, Brăila și Giurgiu câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoșani, Vrancea, Covasna, Mehedinți și Satu Mare câte 1 caz.


Cele șase decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități. Trei dintre decese s-au înregistrat în București și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna, potrivit Ministerului Sănătății.


MS mai precizează că "În fiecare an, în această perioadă  se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infecție cu virus West Nile, care din păcate, în unele cazuri se soldează cu deces, mai ales la pacienții cu co-morbidități.  Conform datelor sistemului  de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat după epidemia din anul 1996, situația din acest moment este comparabilă cu cea înregistrată în anii precedenți. Astfel,  în anul 2017, la data de 30 august se înregistrau 16 cazuri depistate și 6 decese, iar în 2016, până la încheierea perioadei de supraveghere în 30 septembrie, au fost înregistrate 80 de cazuri și 8 decese."
Specialiștii consideră că sunt cazuri sporadice și nu e vorba de o epidemie, iar creșterea înregistrată este cauzată  de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea tânțarilor, mai precizează MS.


Potrivit Ministerului Sănătății, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din țară s-au luat măsuri de siguranță. Sângele este testat suplimentar, astfel încât să poata fi depistată eventuala prezență a virusului în sângele recoltat.


Ministerul Sănătății recomandă autorităților administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități  pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.


Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite  de la om la om, ci doar prin înțepătură de țântar.


Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați semnele și simptomele de mai jos, specialiștii în sănătate publică ai Ministerului Sănătății vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical:


febră
durere de cap intensă
dureri musculare
vărsături
erupții cutanate


În cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare și alte simptome:


rigiditate a gâtului
sensibilitate crescută la lumină
convulsii
frisoane
oboseală cronică
slăbiciune musculară




Ministerul Sănătății recomandă populației mai multe măsuri de protecție:


– evitarea expunerii la țânțari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;


- utilizarea substanțelor repelente de țanțari;


- montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;


– limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)


– asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;


– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.




Nu există vaccin sau tratament antiviral specific, mai precizează MS.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 22 August 2018
Stire din Sănătate : La ce vă ajută timpanometria
Pagina a fost generata in 0.7321 secunde