A fost adoptată legea care permite asistenților medicali să-și continue studiile

9294
A fost adoptată legea care permite asistenților medicali să-și continue studiile - sanitas-1490778247.jpg

Articole de la același autor

Senatul României, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea art. 174 alin. (6) din Legea educației naționale nr.1/2011.


Conform noii forme a articolului de lege, absolvenții școlilor postliceale cu diplomă de bacalaureat pot continua studiile în învățământul superior medical la programele de licență "Asistent medical generalist".


Pentru aceasta, doritorii trebuie să se înscrie și să promoveze concursul de admitere. Cei admiși pot beneficia de recunoașterea parțială a studiilor prin sistemul de credite transferabile.


Recunoașterea se va face în baza unei metodologii convenită de universitățile de medicină și farmacie, aprobată prin ordin al ministrului educației naționale și care cuprinde criteriile generale. În baza autonomiei universitare, universitățile își elaborează metodologii proprii care să cuprindă criterii specifice stabilite de senatele universitare.


Însă lupta este departe de a se fi încheiat. În perioada următoare, Federația SANITAS va organiza dezbateri pe acest subiect, invitând la discuții atât reprezentanții organismului profesional, cât și pe cei ai Ministerului Educației. Urmărim să obținem, astfel, pentru membrii noștri de sindicat, niște explicații clare și complete asupra modului în care decidenții văd punerea în practică a noilor prevederi legale, cu date precise de intrare în vigoare.


După modificarea legii și după aprobarea prin ordin al ministrului educației naționale a metodologiei convenite de universitățile de medicină și farmacie, vom face toate demersurile pentru a încheia un nou protocol cu Facultatea de Medicină Ovidius Constanța astfel încât toți asistenții medicali cu studii postliceale să beneficieze de această oportunitate. 


Pentru asistenții medicali care au alte specializări (B.F.T., farmacie, laborator, radiologie…etc.) și care doresc completarea studiilor universitare, vom negocia echivalarea acestor credite în cadrul Facultății de Medicină specialitatea Asistență Medicală Generală. Precizăm că nu există studii superioare de lungă durată pentru asistenții de farmacie, laborator, radiologie, etc. (în 2013 la UMF Bucuresti existau specializarile de radiologie, laborator, acum nu mai sunt)


Reamintim că în anul 2008, Sindicatul SANITAS Constanța a încheiat un acord cu Facultatea de Medicină Constanța din cadrul Universității Ovidius Constanța pentru completarea studiilor asistenților medicali, echivalând disciplinele de învățământ parcurse anterior prin examene de diferență. 


Peste 200 asistenți medicali absolvenți de Școala Postliceală și Colegiu au beneficiat de acest acord pe parcursul anilor de studii 2008-2011, 2009-2012 și 2010-2013 în cadrul Facultății de Medicină specialitatea Asistență Medicală Generală. Acest acord s-a încheiat cu respectarea legii învățământului și a normelor legale aflate în vigoare la cea dată, când nu exista articolul 174 din legea învățământului, articol care a întrerupt un proces firesc de completare și echivalare a studiilor asistenților medicali. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5975 secunde