Concurs A fost lansat Ghidul bolnavului de cancer

501

Articole de la același autor

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat, la Brașov, Conferința Națională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Peste 100 de pacienți și medici au participat la cea de a doua ediție a evenimentului, organizat îndeosebi pentru a fi analizată situația actuală de incertitudine privind accesul la tratament și inconsecvența politicilor de sănătate ale Ministerului Sănătății.
Prezent pentru prima dată în rândul pacienților cu cancer, dr. Lucian Duță, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a promis că accesibilitatea la tratamentele oncologice va crește.
Președintele CNAS a adăugat că schimbarea mecanismului de compensare, preconizată a intra în vigoare de la 1 iulie, nu va afecta pacienții aflați în tratament în cadrul programului de cancer. Dr. Duță a mai promis realizarea Registrului Național de Cancer care va monitoriza fondurile alocate oncologiei, terapiile alocate pacienților și eficiența acestora și care va genera în final o bugetare corectă bazată pe statistică a Programului Național de Cancer.
După aplicarea unui chestionar în rândul pacienților prezenți la conferință, au fost identificate o parte dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă pacienții cu cancer: lipsa timpului adecvat fiecărui pacient datorită numărului mare de bolnavi și numărului mic de medici, lista de așteptare pentru accesul la tratament, lipsa suportului social, lipsa consilierii psihologice înainte de a fi comunicat diagnosticul, lipsa unui psiholog și a unei bune comunicări cu medicul, efectele secundare ale tratamentelor, numărul redus de asistente și medici din spitale.
Pacienții s-au mai plâns de proasta dotare a secțiilor de oncologie și lipsa tratamentului.
În cadrul conferinței a fost lansat primul număr al revistei FABC "Învinge cancerul!". De asemenea, dr. Delia Mateescu, șef secție oncologie Spitalul Județean Ilfov, a lansat "Ghidul pacientului oncologic".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6369 secunde