Acupunctura, terapia lui Ying și Yang

486
Acupunctura, terapia lui Ying și Yang - acupunctura-1348153118.jpg
Istoria acestei terapii își are originile în filozofia medicinii tradiționale chinezești care se numește Kampo. Acest concept reunește toate componentele manifestate de natură de-a lungul anotimpurilor și experiențele tuturor civilizațiilor de pe pământ.

Teoria Ying și Yang explică relația omului cu Universul și echilibrarea celor două tipuri de energii în corpul uman, energii care se completează și care mențin echilibrul organis-mului. Conform aceleiași teorii, corpul uman este supus unui număr de cinci elemente provenite din natură: căldură, pământ, vegetație, minerale și lichide.

Energia este distribuită în organe și fiecare dintre cele cinci elemente are un corespondent într-unul din organele interne: inima este corespondentul focului, splina și pancreasul - pământului, plămânii cu metalele, rinichii cu apa și ficatul cu lemnul. Întregul ansamblu al organismului este împărțit în 14 meridiane energetice care aparțin acestor organe. La nivelul fiecărui meridian, există un punct de pe corp care va fi înțepat cu un ac fin, principala unealtă a tratamentului. Aceste puncte se împart în două categorii: puncte pentru tonifiere, care aduc energie pentru a trata boala, și puncte pentru dispersie, care dispersează energia negativă din organul bolnav.

Câtă vreme această structură energetică este suficient de puternică, bolile nu își pot face de cap.

Tratamentul și metodele adiacente

"Dacă, în trecut, acupunctura era utilizată pentru menținerea sănătății, în zilele noastre, este folosită mai ales în prevenție. Primul pas în stabilirea unui diagnostic este consultația la medicul specialist, care la bază este fie medic de familie, fie medic internist. Investigarea începe întotdeau-na de la un set complet de analize, urmată de o analiză a mâinilor și urechilor", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Mirela Stângaciu, specialist în MF, competență în acu-punctură.

Seria de afecțiuni tratate prin acupunctură este de spectru larg: boli reumatismale, respiratorii, digestive, cardiovasculare și ale tractului urinar. În tratament, metoda acupuncturii este com-pletată adesea și de alte mijloace de tratament naturale, ca fitoterapia, care folosește plantele ca mijloc de tratare, apiterapia (tratamentul constă în utilizarea mierii), presopunctura, tratament prin care corpul este presat cu degetele ca într-un fel de masaj, reflexoterapia și moxibustia, care utilizează pelinul.

"Eficiența tratamentului cu acupunctură este întărită atât de utilizarea îndelungată, cât și de încercarea omului modern de a folosi alternative de tratament naturiste, pentru a înlocui, atunci când este posibil, tratamentele alopate și substanțele anes-tezice din acestea", a mai precizat dr. Mirela Stângaciu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.344 secunde