Constănțenii pot face acupunctură pe banii statului

6052
Constănțenii pot face acupunctură pe banii statului - 4e9c0297ab1b247dfe60286c469953a3.jpg

Articole de la același autor

Acupunctura s-a dezvoltat pe parcursul a mii de ani, ca parte a medicinii chineze. Inițial, această tehnică avea un rol preponderent preventiv, dar după introducerea ei în Europa, a fost utilizată mai degrabă ca tratament. "Dacă am face câteva ședințe de acupunctură o dată sau de două ori pe an, am preveni numeroase boli", a declarat pentru "Cuget Liber" dr. Mirela Stângaciu, specialist medicină naturistă.

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut acupunc-tura ca tratament, ba chiar a în-tocmit și o listă de afecțiuni pentru care s-a constatat că aduce ameliorări. Mai mult, începând din acest an, acupunctura a fost inclusă între terapiile compensate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar persoanele asigurate plătesc mai puțin pentru ședințele de acupunctură dacă aduc un bilet de trimitere de la medicul de familie. Astfel, persoanele neasigurate plătesc aproximativ 250 de lei/ seria de ședințe, iar cele asigurate, pensionarii, elevii și studenții în jur de 160 de lei/seria de ședințe. Diferența este suportată de la fondul asigurărilor de sănătate.

Boli tratate de acupunctură
Lista întocmită de OMS cuprinde aproximativ 40 de boli, dintre cele mai diverse: algii dentare, gingivite, sinuzite, rinite, astmul bronșic (la copii), tulburările gastrointestinale, ulcerul duodenal (fără complicații), tulburările oculare, durerile lombare, osteoartrita, entorsele, gușa simplă, hipertiroidia, afecțiunile ginecologice, iar lista continuă.
Cele mai bune rezultate s-au observat însă în cazul pacienților diagnosticați cu afecțiuni reumatismale. "Ameliorează durerea și crește calitatea vieții pacientului", a subliniat medicul.
Totodată, acupunctura este de ajutor și în cazul psoriazisului. Nu duce la vindecarea afecțiunii, dar are un aport considerabil la ameliorarea simptomelor. O altă întrebuințare a acestei terapii poate fi pentru tratarea obezității. "Mai întâi trebuie să se stabilească dacă obezitatea este pe fondul unui dezechilibru hormonal sau este cauzată de o alimentație dezechilibrată. Pacientul va slăbi, cu ajutorul ședințelor de acupunctură, treptat, așa cum este și indicat. Mai mult, ședințele vor fi însoțite de fitoterapie și dietă", a adău-gat dr. Stângaciu.

Fără durere!
În momentul în care pacientul ajunge la medicul specialist în acupunctură, va fi consultat și i se va pune un diagnostic acupunctural. "Înainte ca o boală să se manifeste la nivel fizic, apare la nivel energetic. Conform concepției chineze, există cinci loje care guvernează energia: focul, pământul, metalele, apa și lemnul. De asemenea, organismul este străbătut de 15 meridiane cu ajutorul cărora poate fi influențată energia", a arătat specialistul. După consultul preliminar, pacientului i se prescrie o terapie pe bază de plante și o dietă. "Ajută la hidratarea și detoxifierea organismului. Fitoterapia este foarte importantă, căci ajută inclusiv la ameliorarea simptomelor bolilor. Apoi, pacientului îi este recomandată o serie de ședințe de acupunctură", a adăugat dr. Mirela Stângaciu.
O serie are între 10 și 15 ședințe, în funcție de boală, iar după efectuarea lor obligatoriu se face o pauză de una sau două luni, după care se reiau ședințele. O ședință durează 20 de minute, iar pacientul nu resimte durere. "Poate doar o înțepătură, la introducerea acelor de acupunctură", a completat medicul.
Efectul terapiei prin acupunctură poate să apară după cinci - șase ședințe sau la vreo două săptămâni după terminarea seriei. Sunt indicate însă efectuarea mai multor serii, pentru ca efectul să fie de lungă durată.
După ședințele de acupunctură, este recomandat ca pacienții să meargă acasă și să se odihnească cel puțin o oră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5322 secunde