Dietă pentru prevenirea pietrelor la rinichi

809
Dietă pentru prevenirea pietrelor la rinichi - 52a738d63a2f8ebb80098e1849c00995.jpg
Oamenii de știință de la Harvard au realizat un studiu privind efectele regimului alimentar conceput pentru controlarea tensiunii arteriale, denumit dieta DASH, asupra organismului. În final, după ce au analizat mostre de urină de la aproape 3.500 de voluntari, cercetătorii au conchis că această dietă ajută și la prevenirea apariției pietrelor la rinichi. Concret, s-a constatat că persoanele care au urmat regimul alimentar respectiv au urinat mai mult, iar în urină erau concentrații mai mari de citrat, un inhibitor al formării pietrelor la rinichi.
Dieta DASH este bazată pe fructe, legume, nuci, produse lactate și cereala integrale. Important este ca toate produsele să aibă un conținut scăzut de grăsimi, dar bogate în magneziu, potasiu și calciu.
Vor fi consumate: șapte - opt porții de cereale pe zi, patru - cinci porții de legume pe zi, patru - cinci porții de fructe pe zi, două - trei porții de lactate pe zi, două porții de carne de pasăre sau pește pe zi, nuci, semințe, fasole uscată, de cel mult patru ori pe săptămână, grăsimi și uleiuri - două porții pe zi, dulciuri de cel mult cinci ori pe săptămână.
Porțiile vor fi reduse. De exemplu: orez - jumătate de ceașcă, legume sau fructe crude - o cană, pâine - o felie, lapte - 250 ml, carne - 100 g.
Consumul de unt, margarină și dressingul pentru salate va fi redus și vor fi folosite doar produsele cu un conținut scăzut de grăsimi sau cele fără grăsimi. Drept gustări, vor fi consumate produse precum covrigi fără sare, nuci, stafide.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 09 Noiembrie 2010
Stire din Sănătate : Micul dejun ne salvează viața
Pagina a fost generata in 1.464 secunde