Adenomul de prostată, boala care „terorizează” bărbaţii după 50 de ani

417
Adenomul de prostată, boala care „terorizează” bărbaţii după 50 de ani - fondadenomuldeprostatavioreltode-1628625441.jpg

Articole de la același autor

Cea mai mare parte a bărbaţilor, după ce trec de vârsta de 50 de ani, se confruntă cu o boală ce le poate reduce calitatea vieţii. Adenomul de prostată poate deveni extrem de neplăcut, însă, în acelaşi timp, poate fi tratat astfel încât disconfortul să fie redus considerabil.

Prostata este formaţiunea glandulară care înconjoară baza vezicii urinare şi face parte din aparatul reproducător masculin. Odată cu înaintarea în vârstă, apare tendinţa prostatei de a creşte în volum (denumită în termeni medicali hiperplazia benignă de prostată). Iar această creştere duce la „strangularea” uretrei, apariţia adenomului de prostată şi a problemelor urinare. Atenţie, însă, adenomul de prostată nu înseamnă cancer, este o tumoră benignă, dar nu înseamnă că nu trebuie tratată cu toată seriozitatea.

„Cu toate că aparent nu este nimic periculos, tabloul simptomatic al adenomului de prostată nu trebuie neglijat. Întrucât boala poate debuta treptat, progresiv, sunt frecvente cazurile când pacientul ajunge la medic după luni sau chiar ani de la apariţia primelor simptome”, explică dr. Viorel Tode, specialist urolog.

Cât priveşte tulburările care apar şi care trebuie să dea de gândit bărbaţilor, acestea sunt uşor de recunoscut. „Primele tulburări sunt cauzate de îngustarea uretrei. Deşi multe dintre simptome sunt diferite de la un pacient la altul, sunt şi tulburări considerate tipice şi trebuie să ducă neapărat la prezentarea la un consult medical. Este vorba despre urinări frecvente, în timpul nopţii. Pe de altă parte, în ciuda unei dorinţe mari de a urina, apare o întârziere în apariţia jetului de urină, care în acelaşi timp este fără presiune şi durează ceva mai mult. Dorinţa foarte intensă de urinare este, invariabil, urmată de evacuarea unei cantităţi mici de urină”, mai spune medicul specialist.

Apar, totodată, aşa numitele „picături reziduale” (deşi bărbatul are senzaţia că a terminat de urinat, mai apar câteva picături). Alte simptome sunt durerile, senzaţia de arsură sau usturime în timpul urinării şi sângele în urină.

Investigaţii şi tratament modern

Dacă nu este tratat corespunzător, adenomul de prostată poate duce la afectarea rinichilor. Ceea ce poate să însemne, în cazuri extreme, insuficienţă renală şi dializă pentru tot restul vieţii. „Dacă nu sunt tratate la timp, tulburările urinare pot duce, în timp, la dereglări ale funcţiei vezicii urinare şi ale rinichilor. Indiferent de evacuarea de urină prin uretră, rinichiul va produce, zilnic, aproximativ 1,5 litri de urină! Iar o evacuare redusă de urină determină staza (stagnarea), iniţial la nivelul vezicii urinare şi ulterior până la nivelul rinichilor”, subliniază dr. Viorel Tode.

În consecinţă, se vor îmbolnăvi şi restul organelor. „La unii pacienţi, în urina care nu este complet evacuată din vezica urinară (aşa numita urină reziduală) pot să apară infecţii cu propagare pe căile urinare superioare. Bacteriile găsesc la acest nivel un mediu de cultură şi se pot înmulţi şi răspândi foarte repede. Apar febra, durerea micţională, iar evoluţia poate continua până la o infecţie la nivelul rinichilor”, continuă medicul urolog. Investigarea, pentru stabilirea diagnosticului, constă într-o examinare manuală, urmată de o ecografie pelvină şi de investigaţii de laborator. „Toate examinările se realizează rapid şi sunt nedureroase. De aceea, nu este fondată teama sau anxietatea în aceste cazuri. Cu cât pacienţii vor efectua examenul de specialitate al prostatei mai repede la medicul urolog, cu atât diagnosticul de certitudine va fi urmat de un tratament corect”, precizează dr. Viorel Tode.

Tratamentul este chirurgical, medicamentele fiind eficiente doar în ameliorarea simptomelor. Mai nou, intervenţia de ablaţie a adenomului, prin secţionarea tumorii, poate fi realizată endoscopic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1469 secunde