Amorţelile şi furnicăturile anunţă, uneori, existenţa unor boli grave

940
Amorţelile şi furnicăturile anunţă, uneori, existenţa unor boli grave - fondfurnicaturi-1621096626.jpg

Articole de la același autor

Nu există om care să nu fi simţit măcar o dată furnicături ori amorţeli la nivelul mâinilor sau picioarelor după ce a dormit într-o poziţie incorectă ori după ce a stat picior peste picior mai mult timp. Din păcate, toate acestea creează disconfort, dar dispar după câteva minute şi nu semnalează o problemă de sănătate.

De exemplu, în cazul unui accident vascular cerebral, furnicăturile pot anunţa o ruptură de anevrism sau o insuficienţă circulatorie. Desigur, manifestărilor senzoriale li se adaugă şi alte simptome, precum dificultatea de a vorbi, tulburările de vedere şi durerile de cap puternice. Furnicăturile apar, în special, la nivelul membrelor superioare, iar dacă o persoană manifestă aceste simptome ar trebui să se prezinte neapărat la medic. De ce? Pentru că este foarte important să se apeleze 112, întrucât accidentul vascular cerebral este o urgenţă medicală, care poate pune viaţa în pericol.

„Apoi, se poate vorbi despre neuropatia diabetică. În astfel de situaţii, hiperglicemia cronică produce în corp modificări chimice care au ca rezultat alterarea nervilor, afectând sistemul nervos periferic (neuropatie periferică) şi pe cel vegetativ (neuropatie vegetativă). În afară de furnicături, neuropatia diabetică se mai poate manifesta şi prin nevoia de a bea mai multă apă şi, implicit, de a urina, crampe, balonare, greaţă, slăbiciune musculară şi slăbirea echilibrului. În acelaşi timp, dacă furnicăturile apar în mod frecvent, spontan sau dacă durează prea mult, este necesar să consultaţi medicul, care va încerca să îşi dea seama în ce circumstanţe apar acestea şi felul în care acestea au progresat”, a explicat dr. Manuela Stoian.

Medicul a precizat că cele mai des întâlnite cauze ale furnicăturilor implică afectarea nervilor de la nivelul gâtului sau spatelui. Aşa că, dacă aveţi durere şi furnicături iradiate de la nivelul gâtului către braţe sau de la spate către picioare, ar putea fi vorba despre un nerv pensat. Acest lucru poate fi cauzat, la rândul său, de o leziune, de o postură incorectă sau de o afecţiune de bază, precum artrita. Fizioterapia sau anumite medicamente pot duce, în acest caz, la ameliorare.

Dacă furnicăturile apar la nivelul ambelor mâini, poate fi vorba despre un deficit de vitamina B12. Atenţie, însă! Oboseala şi lipsa de energie, asociate cu furnicăturile, pot semnala prezenţa anemiei. Dacă analizele de sânge confirmă deficitul de vitamina B12, suplimentele pot reduce simptomele.

Oamenii trebuie să ştie că munca la calculator sau anumite activităţi manuale (scrisul, cântatul la un instrument) fac compresie asupra unui nerv de la nivelul încheieturii şi pot apărea furnicăturile. O electromiogramă şi o ecografie sunt necesare pentru a diagnostica sindromul de tunel carpian. În cazul în care se confirmă diagnosticul, este necesar să schimbaţi modul în care vă desfăşuraţi activităţile. Tratamentul pentru sindromul de tunel carpian include fizioterapie, medicamente antiinflamatoare şi, în unele cazuri, este necesară intervenţia chirurgicală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5713 secunde